Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton zvládl 50 kol na přechodných pneumatikách

Hamilton zvládl 50 kol na přechodných pneumatikách

VC Turecka – analýza Pirelli

Ačkoli to tak po kvalifikaci nevypadalo, Lewis Hamilton všechny soupeře znovu hravě položil na lopatky. S velkým náskokem předčasně získal čtvrtý titul mistra světa za sebou a sedmý celkem.

Hamilton dojel k vítězství s jednou zastávkou. Startoval ze 6. pozice na pneumatikách do mokra a v 8. kole přezul na přechodné. Na nich ujel neuvěřitelných 50 kol ve vysokém tempu. Jednou vyměnili kola už jen Pérez a Kvjat.

Pouze dva vozy startovaly na přechodných pneumatikách. Byly to oba williamsy. Ačkoli trať postupně osychala, nikdo se neodvážil použít hladké pneumatiky. S ohledem na průběh tréninků i kvalifikace bylo velkým překvapením, že nemusel ani jednou vyjet safety car. Pouze jedinkrát byl aktivován systém virtuálního safety caru.

Počasí bylo po celý den chladné, teploty asfaltu i vzduchu se pohybovaly kolem 13 °C. Ještě nedlouho před startem závodu pršelo, ale další očekávaná přeháňka nepřišla.

Na pneumatikách do mokra dosáhl nejlepšího času Verstappen výkonem 1:48,610. Na přechodných byl nejrychlejší rovněž Norris (1:36,806). Na pneumatikách do mokra ujel nejdelší vzdálenost Albon (12 kol), na přechodných Hamilton (50).

Víc se dozvíte z následující infografiky.

Zdroj: Pirelli, úvodní foto: Pirelli.