Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Příští rok safety car od jiného výrobce?

Příští rok safety car od jiného výrobce?

Mercedes se prý dohodl s Aston Martinem

Mnozí z nás nemají šanci pamatovat si jiný safety car, než stříbrný a s velkou třícípou hvězdou. Model se samozřejmě měnil, ale od roku 1996 je partnerem F1 v této věci Mercedes. Podle zatím nepotvrzených informací předních zahraničních webových portálů by se to ale příští rok mělo částečně změnit. Mercedes bude nadále poskytovat svůj safety car, ale ve 12 z 23 naplánovaných velkých cen sezony 2021 se nechá zastoupit značkou Aston Martin. A totéž platí pro "medical car", tedy záchranářské vozidlo.

Dohoda prý byla dosažena díky prohloubení spolupráce nadnárodní společnosti Daimler (které patří značky Mercedes-Benz i AMG) a britského výrobce sportovních automobilů. Výměnou za hybridní i elektrické motory a další technologie Daimler zvýšil svůj původně malý podíl ve firmě Aston Martin Lagonda na současných 20 procent.

Mercedes a Aston Martin si závody podělí podle trhů. Aston Martin chce být viděn na trzích, které jsou pro něj strategicky důležité, zatímco Mercedes své vozy nejspíš pošle kupříkladu do Brazílie, kde Aston není moc aktivní ani známý.

Současné bezpečnostní vozidlo je vylepšený Mercedes-AMG GT R se čtyřlitrovým motorem V8 s twin-turbem, který dosahuje výkonu 585 koňských sil. Každý závodní víkend je svěřován do zkušených rukou Bernda Mayländera. Aston Martin by měl na trať poslat model DBX poháněný stejným motorem.

Mluvčí Aston Martinu zprávu odmítl komentovat.

Safety car nemusí být pouze Mercedes. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes