Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston Martin ukázal nový safety car

Aston Martin ukázal nový safety car

Mayländer si zvyká na novou káru.

Díky dohodě mezi Daimlerem a Aston Martinem přebírá britská značka část závazku i cti poskytovat F1 bezpečnostní a lékařské vozidlo. Připomeňme, že automobilka Aston Martin se do F1 letos vrátí díky propojení s bývalým týmem Racing Point a zároveň se udály změny v její vlastnické struktuře, v rámci čehož koncern Daimler navýšil svůj podíl v automobilce na 20 procent. I tohle posílení vztahů umožnilo dohodu, díky které budou během některých víkendů na stráži zelené automobily Aston Martin a během jiných to budou nadále stříbrné vozy Mercedes-AMG.

Na bezpečnostní vozidlo byl předělán model Vantage. Safety car má oproti automobilům ze sériové výroby upravený podvozek, aerodynamiku i motor. Výkon motoru se zvýšil o 24 koňských sil na 528 hp, které poskytuje čtyřlitrový motor V8 s dvojitým turbem. Vůz s jeho pomocí akceleruje z nuly na 60 mil za hodinu (96.56 km/h) za tři a půl sekundy. Na straně aerodynamiky je vidět upravený přední podspoiler, který v rychlosti 200 km/h vygeneruje více než 155kilogramový tlak směrem k vozovce, což je o 60 kilogramů více než sériová verze. V interiéru samozřejmě přibylo množství elektroniky.

"Fanoušci F1 na celém světě jsou nadšeni, že budou svědky návratu Aston Martinu, stejně jako já. Je to krásný vůz, rychlý, odrážející vzrušující novou éru Aston Martinu," řekl mimořádně zkušený Bernd Mayländer, který bude sedat i za volant tohoto vozu.

Úkolu lékařského vozidla se ujme model DBX, první SUV této značky, také upravené zvenčí i zevnitř. Obě auta se v Bahrajnu zúčastní předsezonního testování a pak budou k dispozici i během Velké ceny Bahrajnu, kterou 28. března začne šampionát.

Safety car a medical car od Aston Martinu. Foto. Aston Martin

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin