Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Ohiu s debutantem i vyléčenými marody

V Ohiu s debutantem i vyléčenými marody

Honda Indy 200 at Mid-Ohio – Před závodem

Desátým podnikem z celkem 16 pokračuje tento víkend sezona IndyCar Series. Počet závodů je konečný, protože série oznámila, že nebude nahrazovat kvůli covidu zrušené klání v ulicích Toronta. Piloti se tentokrát utkají na silničním okruhu Mid-Ohio Sports Cars Course.

Desátý letošní závod přinese hned několik změn v jezdeckém poli. Předně se do kokpitu vrací dva piloti, kteří kvůli zraněním nestartovali na Road Americe – Rinus VeeKay (Ed Carpenter Racing) a Felix Rosenqvist (Arrow McLaren SP). VeeKay se léčil ze zlomeniny klíční kosti, kterou si přivodil při tréninku na kole. Rosenqvist v Detroitu tvrdě narazil do zdi a zmeškal dokonce dva poslední závody.

Na roštu uvidíme po krátké přestávce také Santina Ferrucciho, pro něhož opět nasadí třetí vůz tým Rahal Letterman Lanigan Racing. Ferrucci za něj startoval v Indy500 a obou závodech v Detroitu a vždy dojel v první desítce.

Třetí vůz nasadí i Dale Coyne Racing. Zatímco před dvěma týdny jej pilotoval debutant Cody Ware, tentokrát do kokpitu usedne Ryan Norman. Třiadvacetiletý rodák z Ohia je veteránem tří sezon Indy Lights, kdy pro tým Michaela Andrettiho získal dohromady dvě vítězství a dvakrát skončil v šampionátu čtvrtý.

Série se stěhuje na 3,86 km dlouhý okruh s 13 zatáčkami, který se také pyšní poměrně členitým terénem. Trať má ještě alternativní konfiguraci s 15 zatáčkami, kdy jednu rovinku před nájezdem do vlásenky protíná šikana. IndyCar ale využívá verzi bez ní.

Za vznikem okruhu stojí místní podnikatelé vedení Lesem Grieblingem, kteří si zde v první polovině 60. let vytvořili trať pro víkendové klubové závody sportovních vozů. Trať ale dokázala přilákat i sérii Can Am či Formuli 5000. V roce 1980 pak i předchůdkyni dnešní série IndyCar – CART. První závod vyhrál Johnny Rutherford.

Brzy na to ale na konci roku 1981 trať koupil bývalý závodník a majitel týmu Truesports Jim Trueman. Okamžitě do závodiště investoval nemalé peníze a závod se stal jedním z nejpopulárnějších. Na tribuny lákal až 80 tisíc diváků, kteří samozřejmě podporovali hlavní místního miláčka Bobbyho Rahala. Ten se jim odměnil dvěma triumfy v letech 1985 a 1986 a to v době, kdy závodil pro tým Jima Truemana. Toho druhého se ale Jim Trueman už nedožil, protože zemřel o dva měsíce dříve na rakovinu.

V Ohiu se nepřetržitě závodilo až do roku 2003, kdy už zájem o šampionát klesal natolik, že série si nemohla dovolit dva závody v Ohiu a přednost dostal ten na letišti v Clevelandu. Pauza ale trvala jen tři roky a v roce 2007 byly formule zpátky, byť to byla konkurenční IndyCar pod hlavičkou IRL. A od té doby Ohio ani jednou nechybělo v kalendáři. Vloni se tu dokonce kvůli covidu jely hned dva závody během jednoho víkendu.

S příchodem IRL se začal psát ještě jeden příběh – o dominanci Scotta Dixona a týmu Chipa Ganassiho. Dixon je s šesti triumfy suverénně nejúspěšnější jezdec na této trati. Ganassiho tým z osmi úvodních závodů pod hlavičkou IRL vyhrál sedm.

A právě na své oblíbené trati by Dixon potřeboval letos opět dobrý výsledek. V pořadí šampionátu je na třetím místě, na stájového kolegu Paloua ale ztrácí 53 bodů. Palou výrazně posílil své šance na titul vítězstvím na Road Americe, které ještě podpořily potíže největších konkurentů. Mladý Španěl je mimochodem prvním Dixonovým stájovým kolegou, kterému se podařilo v jedné sezoně vyhrát více než jednou od poslední mistrovské sezony Daria Franchittiho (2011)!

Mid-Ohio Sports Cars Course

Délka okruhu: 2,258 míle (3,634 km), 13 zatáček
Délka závodu: 80 kol, 180 mil
První závod: 1980 (CART) / 2007 (IRL)
Rekord okruhu: Simon Pagenaud (Team Penske) – 1:03,8700 v roce 2016
Loňské pole position: WIll Power (Team Penske) – 1:06.3343 & Colton Herta (Andretti Harding Steinbrenner Autosport) – 1:26.2788
Loňští vítězové závodů Will Power (Team Penske) & Colton Herta (Andretti Harding Steinbrenner Autosport)

Časový harmonogram (SELČ)

Pátek 2. července
20:30 – 21:15 – 1. trénink

Sobota 3. července
15:05 – 15:50 – 2. trénink
18:00 – 19:15 – Kvalifikace
21:30 – 22:00 – 3. trénink

Neděle 4. července
18:00 – Start závodu Honda Indy 200 at Mid-Ohio

 

Zdroj: Původní materiál redakce, úvodní foto: IndyCar