Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jílková a Haub vybojovali další stupně vítězů

Jílková a Haub vybojovali další stupně vítězů

ADAC GT4 Germany v Zandvoortu

Na okruhu Zandvoort o víkendu pokračovala třetím podnikem letošní sezona šampionátu ADAC GT4 Germany. V ní má zastoupení mimo jiné i Česká republika. V seriálu totiž účinkuje Gabriela Jílková. Ta spolu s americkým jezdcem Robertem Haubem tvoří posádku vozu Mercedes-AMG GT4 stáje Zakspeed. Při úvodních dvou podnicích na Oscherslebenu a Red Bull Ringu dvojice nasbírala 46 bodů a před nizozemským závodním víkendem se nacházela na čtvrté příčce průběžného pořadí. Na kontě měla mimo jiné i jedno pódium. Ve druhém závodě na Oscherslebenu skončila na třetím místě.

A v Zandvoortu se Jílkové s Haubem podařilo vybojovat další umístění na stupních vítězů. Dosáhli na něj v úvodním klání, které se konalo v sobotu. Do něj přitom vůz se startovním číslem 20 vyrážel až z 11. pozice. Tu v kvalifikaci zajistil Haub, který rovněž zahajoval závod. Jílkové předával vůz v době, kdy posádka figurovala na osmém místě. Češce se poté podařilo probojovat až na druhou pozici. O stříbrném výsledku rozhodla až v samotném závěru. Robina Falkenbacha udolala na cílové rovince.

 Gabriela Jílková vybojovala v sobotu druhé místo až v samotném závěru. Foto: ADAC GT4 Germany

 

Také do nedělního závodu mohli Haub s Jílkovou vstupovat s nadějemi na pódiové umístění. Česká závodnice totiž v kvalifikaci zajela třetí nejrychlejší čas. V úvodu se posunula dokonce na druhou příčku. Později se ale propadla a v době, kdy bylo otevřeno okno pro zastávky v boxech, figurovala na páté příčce. Během zastávek ale posádka vydělala dvě pozice a Haub se vrátil na trať jako třetí. Ani on se ale na pódiových pozicích neudržel. Nakonec projel cílem jako šestý.

Během druhého závodu zažili Jílková s Haubem mimo jiné i požár motoru. K němu došlo v době, kdy byl závod přerušen kvůli havárii Robina Rogalského. Oheň se ale podařilo uhasit a motor byl rovněž včas opraven. Jílková s Haubem tak mohli v závodě pokračovat.

Týmoví kolegové Jílkové a Hauba u Zakspeedu Théo Nouet s Janem Marschalkowskim zažili perfektní víkend. Dvojice totiž vyhrála v obou závodech. V čele šampionátu ale zůstávají Michael Schrey a Gabriele Piana, kteří si z Nizozemska odvezli jedno sedmé místo a jednu druhou příčku. Nouet s Marschalkowskim jsou celkově druzí. Na třetí pozici povyskočili Jílková s Haubem.

Výsledky prvního závodu víkendu: 1. Jan Marschalkowski – Théo Nouet (Německo – Francie, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) 34 kol, 2. Robert Haub – Gabriela Jílková (USA – Česká republika, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) +19,381, 3. Marc de Fulgenico – Robin Falkenbach (Španělsko – Německo, Leipert Motorsport, Mercedes-AMG GT4) +19,392.

Výsledky druhého závodu víkendu: 1. Jan Marschalkowski – Théo Nouet (Německo – Francie, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) 24 kol, 2. Gabriele Piana – Michael Schrey (Itálie – Německo, Hofor Racing by Bonk Motorsport, BMW M4 GT4) +1,060, 3. Phil Dörr – Andreas Wirth (Německo – Německo, Dörr Motorsport, Aston Martin Vantage GT4) +2,398… 6. Robert Haub – Gabriela Jílková (USA – Česká republika, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) +7,895.

Průběžné pořadí šampionátu: 1. Michael Schrey – Gabriele Piana (Německo – Itálie, Hofor Racing by Bonk Motorsport, BMW M4 GT4) 129, 2. Jan Marschalkowski – Théo Nouet (Německo – Francie, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) 90, 3. Robert Haub – Gabriela Jílková (USA – Česká republika, Team Zakspeed, Mercedes-AMG GT4) 76.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: ADAC GT4 Germany