Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Räikkönen spal pod stolem a nechtěl cvičit

Räikkönen spal pod stolem a nechtěl cvičit

Veterán Sauberu vzpomíná na Finovy ​​začátky.

Závodní kariéra Kimiho Räikkönena se blíží ke konci, a tak se stále více veteránů z týmů F1 dělí o své zážitky s ním. Web RaceFans si vybral Beata Zehndera, aby promluvil o Finových začátcích v královské disciplíně. Zehnder byl s týmem Sauber v roce 1993, když se dostal do F1, byl s ním před 20 lety, když se do týmu dostal Räikkönen a teď je týmovým manažerem téže stáje, kde se i Räikkönen rozhodl ukončit svou kariéru, ačkoli tým nyní nese jméno Alfa Romeo Racing.

V Austrálii zbývalo do otevření boxové uličky 10 minut a po Kimim jako by se zem slehla,“ vzpomíná Zehnder. „Hledali jsme ho na toaletách, hledali jsme ho všude. V místnosti pro jezdce stál cateringový stůl s ubrusem. A on spal pod ním. Říkáme mu: „Kimi, vstávej, za 10 minut máš první závod!“ „Och, dejte mi ještě alespoň tři minuty…“ řekl on.

Samozřejmě nelze nezmínit Räikkönenův první test na klikatém okruhu Mugello. Fyzická nepřipravenost mladého závodníka se již stala legendou.

Na test jsme si zavolali jeho a Pedra Diniza (tehdejšího závodníka Sauberu) a Kimi téměř okamžitě jezdil stejně dobré časy. Ale po fyzické stránce trpěl. Mugello není dobrou tratí pro nováčky, je to okruh náročný na fyzickou připravenost. A Kimi nebyl připraven. Jeho krk po třech kolech už nezvládal bojovat s přetížením, takže jsme s ním vždy udělali tři kola, 15minutovou přestávku, další tři kola...

Räikkönen dokázal tým přesvědčit a dostal šanci navzdory námitkám sponzora Red Bull i pochybnostem FIA. To ale znamenalo, že na sobě musí začít makat.

Po testu jsme Kimiho požádali, aby strávil měsíc s Josefem (Lebererem, týmovým fyzioterapeutem) v rakouských Alpách. Kimi zuřil. Plánoval se vrátit domů do Finska, ale my jsme mu řekli: „Ne, chceš-li za nás závodit a být jezdcem F1, tak na tobě musíme pracovat.“ První dva dny s Josefem ani nemluvil, tak moc ho to štvalo.

Mladý Räikkönen zůstal v týmu Sauber pouze jeden rok, ale o téměř dvě desetiletí později se vrátil již jako velká hvězda a splatil svůj dluh. Foto: Sauber

Räikkönen dokončil svou první velkou cenu 12 sekund za zkušenějším týmovým kolegou, Nickem Heidfeldem, na sedmém místě. To se tehdy považovalo za smůlu, protože body bralo pouze prvních šest jezdců. Po penalizování Oliviera Panise připočtením 25 vteřin za předjíždění pod žlutou vlajkou se však posunul na šesté místo a hned si tak na konto připsal svůj první bod. Vzhledem k tomu, jak málo bodů se tehdy rozdávalo, to byla velká věc.

Kimi už byl na hotelu, když jsme se to dozvěděli. Zatelefonoval jsem mu, řekl jsem mu: „Kámo, ve svém úplně prvním závodě jsi skončil šestý! Máš bod!“ Jeho odpověď? „Jo, ale přesto bylo přede mnou dalších pět.“ Skutečně výjimečná osobnost.

Ještě před koncem roku o nováčka projevila zájem jedna ze tří špičkových stájí té doby, tým McLaren.

Peteru Sauberovi napsal dopis, ve kterém píše, že chce odejít z týmu. Nic víc. Bylo jasné, že by jinak rád zůstal, jenže dostal nabídku z týmu schopného bojovat o titul. Peter řekl, že ho raději pustí, než by si ho měl nechat v týmu bez motivace, protože práce s demotivovaným Kimim by byla velmi těžká.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Alfa Romeo