Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Mercedes se zlobí na Bottase

Mercedes se zlobí na Bottase

Jak mohl Verstappena pustit tak levně?

Lewis Hamilton se po skončení VC Mexika v myšlenkách vrátil do prvních vteřin po startu, které na první místo vynesly Maxe Verstappena, přestože ten startoval až ze třetího místa. Hamiltonovi, ale nejen jemu, se obrana Valtteriho Bottase zdála příliš měkká, pokud vůbec lze o nějaké mluvit.

Poté, co jezdec Red Bullu nabral rychlost v Bottasově aerodynamickém pytli, měl dost místa na Bottasově levé straně, takže se dostal vedle něj. A jelikož první zatáčka je pravotočivá, tak místo nejvíce vlevo je přesně to, které jezdec chce, jak po závodě řekl sám Verstappen. Poté, co Bottas nechal Verstappenovi otevřené dveře, zabrzdil podstatně dříve než on, což mu sice umožnilo trefit vrchol zatáčky a asi by měl dobrý výjezd, kdyby se při křižování trati nepotkal s předním křídlem Daniela Ricciarda.

Samozřejmě jsem si to takhle nepředstavoval,“ řekl zklamaný Hamilton. „Ideálně by měl Valtteri lepší start a já bych se schoval do pytle za ním. Ale byl jsem vedle něj, což také není špatné. Já jsem si pohlídal svou polovinu trati, aby se nám nikdo nepíchl dovnitř. Samozřejmě jsem ve zpětných zrcátkách hledal hlavně vůz Red Bullu.

Předpokládal jsem, že Valtteri bude dělat totéž, že pokryje svou část trati. Očividně nechal Maxovi dveře otevřené a jakmile se Max dostal do ideální linie, předvedl nám ukázkové brzdění do první zatáčky. Já jsem byl úplně uvnitř, kde je trať špinavá, takže jsem neměl šanci.

Šéf týmu Mercedes to vidí stejně.

Nemělo se to stát,“ nechal se slyšet Toto Wolff. „Měli jsme dva vozy vpředu a vedle sebe, přesto se Maxovi nechal prostor na vnější straně zatáčky.

Držel Bottas v prvních metrech po startu střed trati ve snaze pohlídat si Hamiltona? To se už nejspíš nikdy nedozvíme.

Incident v první zatáčce určil průběh mého závodu. Samozřejmě jsem si představoval úplně jiný výsledek. Dnes nebyl můj šťastný den,“ řekl Fin po závodě.

Vítěz kvalifikace by v neděli na pochvalu od svého týmu čekal marně. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes