Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton se dostal na Prostovu úroveň

Hamilton se dostal na Prostovu úroveň

Zajímavosti z Velké ceny Mexika.

Oficiální web F1 si po VC Mexika opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Po Velké ceně USA se Lewis Hamilton přidal do exkluzivního klubu padesátníků, vyhrál 50. velkou cenu. Pouze o týden později v Mexiku přidal další vítězství a nyní jich má stejně jako Alain Prost. Nad Hamiltonem tak již v historických tabulkách zůstal pouze jediný jezdec. Michael Schumacher s jeho 91 vítězstvími nastavil laťku opravdu hodně vysoko.

VC Mexika se do kalendáře F1 vrátila loni a její vítězem byl Nico Rosberg. Letos si trofej z Okruhu bratří Rodríguezů odnesl Hamilton a počet okruhů, na kterých tento výborný britských jezdec dokázal alespoň jednou vyhrát velkou cenu, stoupl na 23. V této statistice se tak vyrovnal Schumacherovi a už příští týden se může stát jediným držitelem rekordu, protože mu ve sbírce chybí vítězství na Okruhu José Carlose Paceho (Interlagos). Jedinou další tratí v kalendáři sezóny 2017, kde ještě Hamilton nevyhrál, je nový městský okruh v Baku.

Mercedes zároveň překonal svůj vlastní rekord v počtu vítězství za sezónu. Loni a předloni jich nasbíral 16, letos jich už má 17 a dva závody zůstávají.
 
Připomenout je třeba i velmi neobvyklou situaci za jezdci Mercedesu. Třetí místo původně patřilo Maxu Verstappenovi, na stupních vítězů se těšil Sebastian Vettel, ale vlastníkem trofeje je nakonec Daniel Ricciardo.

Ricciardo má díky bodům za třetí místo jisté i třetí místo v šampionátu. Dosud nasbíral 242 bodů, průběžně čtvrtý Vettel má 187 bodů a ve dvou závodech může teoreticky získat maximálně 50. Za jezdci Ferrari a Maxem Verstappenem bojují o 7. příčku Sergio Pérez z Force India a Valtteri Bottas z Williamsu a oba mají 85 bodů.

Red Bull měl již 5 závodů v řadě na stupních vítězů alespoň jednoho jezdce. Stejně dlouhá je série porážek Ferrari.

Vettel byl druhý závod v řadě alespoň jedno kolo ve vedení. Dohromady to bylo 12 kol. Němec jich má na kontě 2 696, tak proč zmiňovat dalších 12? Díky nim Vettel v této statistice předčil Alaina Prosta. Více už mají jen Michael Schumacher, Ayrton Senna a Lewis Hamilton.

Ricciardo táhne pozoruhodnou šňůru 15 bodovaných umístění v řadě. Totéž se mu již podařilo v roce 2014 a je na sedmém místě historických tabulek. Více mají pouze Kimi Räikkönen, Michael Schumacher, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Rekordman Räikkönen bodoval v 27 závodech v řadě.
 
Marcus Ericsson dokončil závod na 11. místě. To je nejlepší výsledek jezdce Sauberu v této sezóně, ale úspěch má hořkou pachuť, protože 10. místo a zisk bodu by tento tým posunulo v Poháru konstruktérů nad Manor. Sauberu tak možná utekly miliony dolarů.

Marcus Ericsson a Jolyon Palmer absolvovali první a jedinou výměnu pneumatik na konci prvního kola. Celý zbytek závodu vydrželi na jedné sadě středně-tvrdých pneumatik.

Pošesté v sezóně obsadili všechna bodovaná místa jezdci pěti týmů. Těch, které jsou na prvních pěti příčkách Poháru konstruktérů.

Stevardi VC Mexika byli mimořádně přísní, nebo jezdci mimořádně neposlušní. Poprvé v této sezóně dostali časové penalizace čtyři jezdci.

Valtteri Bottas byl mimořádně blízko ke stanovení nové oficiální maximální rychlosti vozu F1. Williams FW28 dosáhl úžasnou rychlost 372.5 km/h. O 0.1 km/h tak překonal maximální rychlost Kimiho Räikkönena z Monzy 2005, ale ještě mu 0.1 km/h chybělo k rychlosti, která byla naměřena Juanu Pablu Montoyovi v témže závodě. Bottas od letošní VC Evropy drží neoficiální rekord, telemetrie jeho vozu ukázala maximální rychlost 378 km/h, ale až za místem, kde rychlost měřila FIA.