Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Čína byla vyškrtnuta z kalendáře

Čína byla vyškrtnuta z kalendáře

V Římě a Berlíně se pojedou dva závody

Ve středu 15. prosince zasedla Světová rada motorsportu. Na jednání byla odsouhlasena mimo jiné i úprava podoby kalendáře pro nadcházející sezonu formule E.

Z kalendáře byl nakonec vyřazen podnik v Číně. V nejlidnatější zemi světa si měl šampionát 19. března zazávodit poprvé po třech letech. Místo konání tohoto závodu nebylo oznámeno, mezi kandidáty se ale nacházela města San-ja, kde se elektrická série představila už v roce 2019, dále Šanghaj, Šen-čen a Čcheng-tu. Kvůli koronavirové pandemii se ale nakonec nepojede vůbec.

Poslední čínský závod formule E vyhrál v roce 2019 Jean-Éric Vergne. Foto: ABB Formula E



Kromě čínského závodu zmizel z kalendáře i volný termín 5. března. Ten byl vyhrazen náhradnímu podniku za zrušenou premiérovou e-Prix v jihoafrickém Kapském Městě, která stejně jako čínský podnik musela být odvolána kvůli koronaviru.

I přes zrušení těchto dvou podniků ale zůstane počet závodů na čísle 16. Současně totiž bylo rozhodnuto, že dubnový podnik v Římě a květnový závodní víkend v Berlíně budou čítat dva závody. Během sezony se tak uskuteční celkem šest dvojzávodů. Kromě zmíněných dvou míst je budou hostit také saudskoarabský Rijád, kde v termínu 28.-29. ledna nová sezona odstartuje, dále New York, Londýn a Soul.

Na zasedání Světové rady motorsportu došlo rovněž k odsouhlasení změn ve sportovních pravidlech. Délka skupinových fází kvalifikace byla navýšena z deseti minut na dvanáct. Každý pilot ale současně bude mít povinnost zajet první měřené kolo během úvodních šesti minut. Také už se nebude udělovat bonusový bod za nejrychlejší čas ve skupinové fázi kvalifikace.

Pořadí podniku Podnik Termín
1. e-Prix Rijádu (Saudská Arábie) 28.-29. ledna
2. e-Prix Mexico City (Mexiko) 12. února
3. e-Prix Říma (Itálie) 9.-10. dubna
4. e-Prix Monaka (Monako) 30. dubna
5. e-Prix Berlína (Německo) 14.-15. května
6. e-Prix Jakarty (Indonésie) 4. června
7. e-Prix Vancouveru (Kanada) 2. července
8. e-Prix New York City (USA) 16.-17. července
9. e-Prix Londýna (Velká Británie) 30.-31. července
10. e-Prix Soulu (Jižní Korea) 13.-14. srpna

Zdroj: ABB Formula E, Motorsport, úvodní foto: ABB Formula E