Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Ekström vybojoval pro Audi druhý etapový triumf, Loeb se opět přiblížil k Al-Attíjovi

Ekström vybojoval pro Audi druhý etapový triumf, Loeb se opět přiblížil k Al-Attíjovi

Rallye Dakar – 8. etapa

V pondělí odstartoval závěrečný druhý týden letošního ročníku Rallye Dakar. První etapa, se kterou se v něm jezdci museli popasovat, vedla z Al Dawadimi do Wadi Ad Dawasiru a zahrnovala 395 měřených kilometrů.

Mezi automobily jsme byli v osmé etapě svědky druhého letošního etapového triumfu elektrického vozu Audi RS Q e-tron. Tentokrát ale nedopadl nejlépe Carlos Sainz, tak jako tomu bylo ve třetí etapě, ale jeho týmový kolega Mattias Ekström. Pro švédského jezdce, který má na svém kontě mimo jiné dva tituly z DTM nebo titul rallyekrosového mistra světa, se jednalo o první etapové vítězství na Dakaru. Této soutěže se letos Ekström účastní podruhé. Loni ale startoval v kategorii lehkých prototypů.

„Měli jsme hodně dobrý začátek. Pak jsem ale podle mě byl v dunách hodně opatrný a také příliš pomalý. Vůbec jsem neměl dobrý rytmus. Později jsem se ale začal cítit jistěji, dohnali jsme Jazída (Jazíd al-Rajhí – pozn. red.) a nějaký čas jsme jeli v prachu. Doufal jsem, že nás nechá jet, protože to byl přesně den podle mého gusta. Jakmile mě pustil, hodně jsem na to tlačil. Užil jsem si to a Emil (spolujezdec Emil Bergkvist – pozn. red) odváděl po celou etapu fantastickou práci s navigací. Všechno bylo perfektní, takže tento den hodnotím jako velmi dobrý,“ neskrýval Ekström své nadšení.

Vůz Audi se ve výsledcích pondělní etapy umístil také na druhé příčce. Tu obsadil Stéphane Peterhansel. Čtrnáctinásobný vítěz Rallye Dakar, který už letos nemá po předchozích problémech na celkový triumf šanci, dosáhl stříbrného výsledku i přesto, že během etapy ztratil kapotu. Za Peterhanselem skončil na třetí pozici jeho krajan Sébastien Loeb, kterého tak mohl těšit fakt, že znovu ukrojil z náskoku celkového vedoucího muže Násira al-Attíji. Ani Loeb ale nezažil bezproblémovou etapu. Potkal ho jeden defekt a v závěru se musel modlit, aby nedostal další.

„V neutralizační zóně jsme zjistili, že jsme ztratili naše jediné rezervní kolo. Ke konci jsem tedy byl trochu opatrnější,“ prozradil devítinásobný mistr světa v rallye po dojezdu.

Defekt potkal během etapy také již zmíněného Násira al-Attíju. Jezdci Toyoty se navíc přehříval i zadní diferenciál a kvůli tomu musel do cíle dojíždět pouze s pohonem dvou kol. Celkově skončil na 11. příčce. O jednu pozici před ním, tedy na desáté, se umístil Jazíd al-Rajhí. Saudskoarabskému jezdci patřilo po nedělní etapě celkové třetí místo. Martin Prokop skončil šestnáctý a Miroslav Zapletal, který dvakrát zapadl, se umístil na 37. příčce.

Celkové vedení Násira al-Attíji mezi automobily se v pondělí opět zmenšilo. Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool



V celkovém pořadí stáhnul Sébastien Loeb náskok Násira al-Attíji na 37 minut a 58 sekund. Al-Rajhí zůstává třetí. Prokop je nadále osmý a Zapletalovi patří 24. místo. Ekströma posunulo pondělní vítězství na 11. místo.

Mezi kamiony upevnil celkové vedení Dmitrij Sotnikov. Jezdec Kamazu zvítězil před svými týmovými kolegy Andrejem Karginovem, Eduardem Nikolajevem, který měl během etapy problémy s řízením, a Antonem Šibalovem.

Vidět byla ale také Tatra stáje Buggyra. Ignacio Casale s ní totiž obsadil páté místo hned za Kamazy jako nejlepší jezdec ze „zbytku světa“. Chilan již nemůže pomýšlet na dobré celkové umístění, neboť ve středu etapu nedokončil poté, co jeho vůz hořel a v pátek chyběl kvůli opravám.

Nejlepším českým jezdcem byl opět Aleš Loprais, který skončil i přes jeden defekt pneumatiky šestý. Kolo musel měnit i Martin Macík. Jezdec stáje Big Shock Racing byl klasifikován jako sedmý. Řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček obsadil 26. příčku. Tomáš Vrátný nezažil šťastnou etapu. Jezdec stáje Fesh Fesh totiž boural a do cíle nedojel. Zatímco Vrátného vystoupení v pondělní etapě skončilo předčasně, druhý jezdec stáje Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius mohl být v cíli spokojenější. Litevec totiž obsadil desáté místo.

Celkový náskok vedoucího Sotnikova činí po pondělní etapě 11 minut a 25 sekund před Nikolajevem. Třetí zůstává Šibalov. Aleš Loprais i nadále drží čtvrtou příčku jako nejlepší závodník ze „zbytku světa“. Martin Macík je devátý, Vajdotas Paskevičius jedenáctý, Tomáš Tomeček dvacátý šestý, Tomáš Vrátný dvacátý devátý a Ignacio Casale třicátý.

Tomáš Vrátný cíl osmé etapy neviděl. Foto: Fesh Fesh/Petr Lusk



V lehkých prototypech pokračuje honba Setha Quintera za rekordem v počtu vyhraných etap během jednoho Dakaru. Američan si totiž v pondělí připsal osmé etapové vítězství a k vyrovnání počinu Pierra Lartigua z roku 1994 mu tak nyní chybí už jen dvě vítězství. Druhou pozici obsadil v pondělí Sebastian Eriksson a třetí Pavel Lebeděv. Celkový lídr Francisco Lopez Contardo skončil čtvrtý. Josef Macháček obsadil sedmé místo. Závodníkovi Buggyry odešel během etapy řemen. Cristina Gutiérrezová, které patřila na začátku dne třetí pozice, skončila po technických potížích až jako 31.

V celkovém pořadí navýšil Lopez Contardo své vedení před Erikssonem na 1 hodinu, 19 minut a 1 sekundu. Na třetí příčku se posunul Fernando Alvarez. Gutiérrezová zaplatila za technické problémy pádem na šestou pozici. Hned za ní je sedmý Macháček. Quinterovi, který ve druhé etapě ztratil kvůli problémům s diferenciálem, patří 25. příčka.

V kategorii Side-by-side zvítězil Marek Goczal před svým bratrem Michalem a Austinem Jonesem. Poslední jmenovaný zůstává celkovým lídrem před Gerardem Farresem Guellem a Michalem Goczalem. Pondělní vítěz Marek Goczal je pátý.

Mezi motorkáři se po nedělní ztrátě celkového vedení vrátil na výsluní Sam Sunderland. Jezdec továrního týmu Gas Gas totiž zvítězil před Pablem Quintanillou a Matthiasem Walknerem. Adrien van Beveren, který se v neděli posunul na první místo průběžného pořadí, musel řešit potíže s roadbookem a nezbylo mu nic jiného než se spokojit s devátou příčkou. Loňského vítěze Kevina Benavidese, který se v neděli dostal na celkové třetí místo, zase trápilo palivové čerpadlo a skončil třináctý.

Sunderlandově triumfu ale předcházela nejedna komplikace: „Ráno jsem měl v dunách pár nehod. Šel jsem na to asi moc zhurta. Po tankování jsem se ale zklidnil a našel dobrý rytmus, takže spokojenost,“ uvedl Brit.

Sam Sunderland je zpět v čele průběžného pořadí motorek. Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool



Po smůle v předchozích dvou etapách byl nejlepším z Čechů sedmnáctý Martin Michek. Jan Brabec obsadil 29. příčku. Milan Engel se umístil na celkové 34. pozici a mezi jezdci bez asistence skončil druhý. Engel se během etapy musel vypořádat i s nefunkčními zadními brzdami, které mu odešly poté, co si poškodil zadní brzdový kotouč. Jezdec českého týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr obsadil 126. příčku.

Sam Sunderland se po osmé etapě vrátil zpět do čela. Druhý je se ztrátou tři a tři čtvrtě minuty Matthias Walkner. Adrien van Beveren se propadl na třetí pozici. Loňský vítěz Kevin Benavides klesnul na šestou příčku. Martin Michek se posunul na 21. pozici a je znovu nejlepším Čechem. Janu Brabcovi patří 23. pozice, Milan Engel je 34. a Wolfgang Payr 121. V hodnocení Original by Motul pro závodníky jedoucí bez asistence zůstává Engel na druhé příčce.

Mezi čtyřkolkami se přiblížil k celkovému triumfu dalším vítězstvím Alexandre Giroud. Za Francouzem skončili druhý Marcelo Medeiros a třetí Pablo Copetti. Zdeněk Tůma, kterému během etapy praskla pravá zadní pneumatika, se umístil jako šestý. Celkově vede Giroud o zhruba půl hodiny před Copettim. Po odstoupení Aleksandra Maksimova kvůli problémům s motorem se posunul na třetí pozici Kamil Wisniewski. Z vyřazení ruského závodníka těžil i Tůma, který se posunul na pátou příčku.

V soutěži Dakar Classic, která se koná souběžně s Rallye Dakar, si vedl v pondělí nejlépe Jesus Fuster Pliego před Arnaudem Euvrardem a Miquelem Angelem Boetem. Stejně jako v neděli byl nejlepším českým jezdcem Zdeněk Ondráček, který obsadil 27. příčku. Ondřej Klymčiw skončil 53., Martin Čábela 64., slovenský jezdec Radovan Kazarka z českého týmu Fesh Fesh 100., Dušan Randýsek 105., Petr Fiala 119., Albert Pance 125. a Olga Roučková po technických problémech 126.

Olgu Roučkovou zbrzdily v pondělí technické problémy. Foto: Czech Saumrais



V celkovém vedení zůstává Serge Mogno před Arnaudem Euvrardem. Na třetí příčku se posunul Jordi Celma Obiols. Ondřej Klymčiw je 14., Zdeněk Ondráček 17., Dušan Randýsek 84., Radovan Kazarka 98., Petr Fiala 117., Martin Čábela 123., Olga Roučková 128. a Albert Pance figuruje na 133. příčce.

Auta - 8. etapa: 1. Mattias Ekström - Emil Bergkvist (oba Švédsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 3:43:21, 2. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:00:49, 3. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:03:08, 4. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:03:11, 5. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:03:20... 16. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:19:26, 37. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +1:09:17.

Auta - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 27:45:52, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:37:58, 3. Jazíd al-Rajhí - Michael Orr (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:53:13, 4. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) +1:28:06, 5. Orlando Terranova - Daniel Oliveras Carreras (Argentina - Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +1:31:39... 8. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +1:54:05, 24. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +5:14:44.

Kamiony - 8. etapa:
1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 3:56:42, 2. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:03:11, 3. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:06:11, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:08:58, 5. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:20:10... 6. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:22:02, 7. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:26:17, 10. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:47:47, 26. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +3:06:55, 37. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +34:03:18.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 30:02:36, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:11:25, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:40:23, 4. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +1:29:27, 5. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +1:41:01... 9. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +4:29:48, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +5:32:33, 26. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +44:19:00, 29. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +68:56:13, 30. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +74:01:37.

Lehké prototypy - 8. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 4:17:14, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:11:57, 3. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:12:32, 4. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:17:01, 5. Sebastian Guajasamin - Ricardo Adrian Torlaschi (Ekvádor - Španělsko, Can-Am X3) +0:29:10... 7. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:35:08.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 32:51:39, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +1:19:01, 3. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) +2:55:30, 4. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +4:50:24, 5. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +4:51:35... 7. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +6:10:18.

Side-by-side - 8. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) 4:36:14, 2. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:48, 3. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:08:10, 4. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:08:15, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:10:08.

Side-by-side - průběžné pořadí: 1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 34:12:38, 2. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:06:38, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:14:49, 4. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:29:56, 5. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:33:17.

Motorky - 8. etapa:
1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:48:02, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:02:53, 3. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:04:11, 4. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:06:44, 5. Mason Klein (USA, Bas Dakar KTM Racing Team, KTM 450 Rally Replica) +0:08:08... 17. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:19:26, 29. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:28:22, 34. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:34:59, 126. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +7:53:05.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 27:38:42, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:03:45, 3. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:04:43, 4. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:05:30, 5. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:14:38... 21. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:56:32, 23. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +2:00:07, 34. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +3:32:18, 121. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +31:15:20.

Čtyřkolky - 8. etapa: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 5:02:08, 2. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +0:00:48, 3. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:12:26, 4. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:16:53, 5. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:22:18... 6. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:45:20.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 34:41:02, 2. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:30:47, 3. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +2:12:11, 4. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +2:35:53, 5. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +6:15:26.

Dakar Classic - 8. etapa: 1. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 24 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 38 bodů, 3. Miquel Angel Boet - Aleix Cabarroques Guillem (oba Španělsko, Avall Competicio, Land-Rover Range Rover) 44 bodů, 4. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 48 bodů, 5. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 48 bodů... 27. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 126 bodů, 53. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 412 bodů, 64. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 716 bodů, 100. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 4446 bodů, 105. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 6178 bodů, 119. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 13380 bodů, 125. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 28608 bodů, 126. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 29545 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí: 1. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 254 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 321 bodů, 3. Jordi Celma Obiols - Xavi Ribas - Jorge Toral (všichni Španělsko, Pedrega Team, Mercedes 16-38) 474 bodů, 4. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 552 bodů, 5. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 619 bodů... 14. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 1199 bodů, 17. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 1443 bodů, 84. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 14557 bodů, 98. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 27063 bodů, 117. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 43051 bodů, 123. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 51448 bodů, 128. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 62475 bodů, 133. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 108779 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: DPPI/Red Bull Content Pool