Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Budkowski už nepracuje pro Alpine

Budkowski už nepracuje pro Alpine

V čele týmu prozatím zůstává pouze Brivio.

Tým Alpine oznámil, že počínaje tímto týdnem pro něj už nepracuje Marcin Budkowski. Budkowski se k týmu z Enstone připojil v roce 2018, když ještě závodil pod jménem Renault. Tehdy to způsobilo hodně velké pozdvižení, jelikož Poláka Renault ulovil rovnou z vysoké pozice ve FIA, kde měl přístup k mnoha tajemstvím špičkových týmů. Než nastoupil do FIA, pracoval pro týmy Prost, Ferrari a McLaren, přičemž v posledně jmenovaném to dotáhl na šéfa aerodynamiky.

Tým francouzské automobilky z něj udělal neoficiální číslo 2, po šéfovi týmu Cyrilu Abiteboulovi. Při transformaci týmu z Renaultu na Alpine z organizační struktury vypadl Abiteboul a z prostředí MotoGP přišel Davide Brivio. Dvojice si rozdělila kompetence šéfa týmu, a zatímco o víkendech velkých cen měl hlavní slovo Brivio, Budkowski si vzal na starost vývoj vozu i pohonné jednotky. Oba byli podřízeni přímo šéfovi automobilky Alpine, Laurentovi Rossimu.

Rossi nyní bývalému výkonnému řediteli poděkoval za čtyři roky tvrdé práce a rozloučil se s ním, ale o důvodu odchodu nepadlo ani slovo. V čele týmu tak zůstává pouze Davide Brivio, což ale může být pouze dočasný stav, než do týmu přibude někdo nový. Nejčastěji se mluví o Otmarovi Szafnauerovi, který před pár dny odešel z místa šéfa týmu Aston Martin.

Tím je plně soustředěn na přípravu vozu na první závod sezony v Bahrajnu a zlepšení výsledků. Rád jsem byl součástí vedení týmů Renault a Alpine F1 a pracoval s mnoha talentovanými a odhodlanými lidmi v nich a těším se, jak budu sledovat progres týmu v příštích sezonách,“ rozloučil se Budkowski.

Brivio se stane plnohodnotným šéfem týmu nebo k němu přijde někdo nový. Foto: Alpine

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine