Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Andretti se chystá do F1!

Andretti se chystá do F1!

Cílem je vstup v roce 2024.

Michael Andretti plánuje založit nový tým F1 a zúčastnit se s ním sezony 2024. Tuto zprávu jako první vypustil do světa jeho otec, Mario Andretti, mistr světa z roku 1978. Na sociální síti prozradil, že majitel Andretti Autosport poslal žádost na FIA jménem “Andretti Global“, což bude nejspíš jméno společnosti, která stáj oficiálně založí. Michael Andretti, šampion IndyCar z roku 1991 a bývalý jezdec McLarenu ve F1, potvrdil pravdivost informace.

Andretti v současnosti nasazuje vozy do sérií IndyCar, Indy Lights, IMSA, Formule E a Extreme E. Tým MS F1 bude i pro něj zcela nový level, navzdory novému rozpočtovému stropu, který je v současnosti nastaven na 140 milionů amerických dolarů ročně. Formule 1 vyžaduje, aby si každý tým postavil vlastní vůz. Andretti loni vyjednával s majiteli Sauberu o odkoupení švýcarského týmu, který v současnosti závodí pod jménem Alfa Romeo. Nevyšlo to, tak chce nyní zkusit založit zcela nový tým, nicméně za rozšíření pole F1 se podle nové Concordské dohody platí poplatek 200 milionů dolarů. V podstatě je to poplatek za místo na slunci, který se poté, jako forma odškodného, rozdělí mezi již soutěžící týmy.

Je otázkou, zda vstup týmu se jménem mimořádně populárním hlavně v USA nepřinese klanu Andrettiů alespoň nějakou slevu nebo bezúročnou půjčku. Opět to byl otec majitele týmu, který jako první řekl, že s 200milionovým poplatkem se počítá. Také se počítá se zapojením kapacit v USA, ale tým bude mít základnu ve Spojeném království. Z praktických důvodů se prostě nedá založit ryze americký tým. Také zmínil, že za volant by se mohl posadit Colton Herta, pokud ho do té doby nezlanaří jiný tým F1.

Od roku 2024 může závodit jedenáct týmů, prozradil Mario Andretti. Foto: Andretti

Zdroj: Racer, úvodní foto: Andretti