Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Andretti uspěl u FIA

Andretti uspěl u FIA

Byl uznán týmem vhodným pro F1.

Mezinárodní automobilová federace dala zelenou týmu Andretti. Americký tým je prý připraven připojit se do nejvyšší motorsportovní disciplíny, rozšířit pole na 11 týmů. Michael Andretti však ještě zdaleka nemá vyhráno.

Nyní ještě musí přesvědčit majitele seriálu, Formula One Management, která je dceřinou společností amerického mediálního gigantu Liberty Media. Přestože se jedná o dvě americké společnosti, generální ředitel FOM byl dosud vůči rozšiřování startovního pole skeptický, stejně jako většina stájí, kterých cena by přijetím dalšího týmu devalvovala, rozředily by se společné příjmy sportu a větší konkurence by byla i při lovu na sponzory. Připomeňme, že Andretti již investoval do přípravy na vybudování evropské základny a získal podporu značky Cadillac, která se však zatím nepustila do vývoje vlastní pohonné jednotky, takže by se nejednalo o tovární tým, pro jaké jsou volné garáže primárně nachystány.

"Andretti Formula Racing LLC byl jedinou entitou, která splnila všechna vybraná kritéria," oznámil prezident FIA, Mohamed Ben Sulajem. „Gratuluji Michaelovi Andrettimu a jeho týmu ke svědomitě odvedené práci. Zároveň chci poděkovat všem kandidátům za jejich zájem a účast.

Kromě Andrettiho se do F1 chtěly dostat také týmy Hitech GP, Rodin Carlin a LKYSUNZ. První dva jmenované doufaly v postup z Formule 2, poslední se oháněl hlavně dostatkem peněz z rozvíjejících se jihoasijských trhů a diverzitou. Andretti je však velká organizace s populárním týmem IndyCar, kterého historie sahá do roku 1994, ale na kontě má také titul z Formule E a nedávno vstoupil do seriálů Extreme E a IMSA ve třídě GTP.

Andretti se může usmívat, ale je jen v polovině cesty. Foto: Andretti

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Andretti