Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas promluvil o životě vedle Hamiltona

Bottas promluvil o životě vedle Hamiltona

Ve smlouvě to neměl, ale pro tým byl dvojkou.

Po pěti jednoletých smlouvách s týmem Mercedes si Valtteri Bottas začal užívat práci pro Alfu Romeo, která mu dala víceletý kontrakt.

Pro mě je nejdůležitější vědomí, že z mé práce budeme s týmem profitovat v budoucnosti,“ citují finského jezdce noviny Ilta Sanomat. „Pro mě je to motivující. Výsledky se dostaví, pokrok bude vidět za rok nebo o dva. Je to jiné, když nevíte, zda budete součástí stejného týmu i příští rok. A můžu se soustředit pouze na svou práci, nemusím se stresovat přemýšlením nad alternativami pro příští sezonu.

Bottas bude mít vedle sebe nováčka. Dosud jezdil pouze vedle zkušenějších týmových kolegů, Pastora Maldonada, Felipeho Massy a Lewise Hamiltona. S posledním jmenovaným v týmu to pro něj nebylo snadné a za uplynulá léta utrpěla i jeho pověst, vždyť do Mercedesu šel s image potenciální velké hvězdy F1.

Lewis byl hodně dominantní. Celou dobu jsem se snažil zaujmout lepší místo v týmu, ale moc se mi to nedařilo. Ale musím říct i to, že jsem se od něho hodně naučil. Má ohromný talent, ale je také velmi dobrý v tom, jak si chránit své soukromí a zároveň se drží na vrcholu. Také je výborný v komunikaci s týmem. Správné otázky klade těm správným lidem.

Alfa Romeo si nedělá naděje na boj o titul v letošním šampionátu, i ojedinělé vítězství vypadá velmi nepravděpodobně. Místo v srdci týmu s potenciálem pro rychlý růst však může být balzámem na duši závodníka, který léta zatínal zuby ve stínu vícenásobného šampiona o závodních víkendech i při práci na základně týmu.

Mohu s lidmi mluvit přímo. Testy nebyly ideální, ale alespoň cítím, že se ujímám své role. Tým přirozeně spoléhá na mé zkušenosti.

Bottas chce být v srdci Alfy Romeo, jak viděl Hamiltona v srdci Mercedesu. Foto: Alfa Romeo

Šéf týmu může porovnat jeho příchod s příchodem Kimiho Räikkönena, se kterým jsou krajané, ale jinak asi nemají moc společného.

Přišli s dost odlišným mentálním nastavením,“ řekl Frédéric Vasseur. „Neříkám, že Valtteri přišel do Alfy, aby všem dokázal, jak se v něm pletou. Ale myslím, že toužil po projektu, ve kterém by mohl otestovat své vůdčí schopnosti. Kimi takovou touhu neměl, když k nám před třemi lety zavítal. Valtteri ví, že s námi letos nevyhraje a nebude na pole position. Ale dostal novou výzvu a novou motivaci. Chce týmu pomáhat, činit se ve všech oblastech.

Bottasovi je 32 let, má ještě dost času stát se šampionem. A tým s podporou italské automobilky prý není daleko od rozpočtového stropu, přičemž majitelé v posledních letech investovali do továrny a stáj se nestala B-týmem Ferrari, jak se předpokládalo. A pár let mimo tlak plynoucí ze sedačky ve špičkovém voze může být vlastně tím, co Bottas po půldekádě v Mercedesu potřebuje.

Zdroj: grandprix, úvodní foto: Mercedes