Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappena vyřadila komplexní porucha

Verstappena vyřadila komplexní porucha

Red Bull potřebuje vychytat několik much.

Helmut Marko potvrdil, že i za druhým odstoupením Maxe Verstappena v letošní sezoně byla porucha palivového systému. Úřadující šampion měl v Austrálii prakticky jisté druhé místo, když jeho motor najednou zůstal bez paliva. V okamžiku tak přišel o 18 bodů a aktuálně je až na šestém místě šampionátu jezdců. Nejednalo se přitom o stejný typ poruchy, jaká ho zastavila v Bahrajnu.

Předem jsme v telemetrii viděli, že se něco děje a Max nás upozornil, že v kokpitu cítí zápach,“ řekl Marko po skončení VC Austrálie.

Dnes už můžeme potvrdit únik paliva z Maxova vozu,“ říká Rakušan v rozhovoru pro Speedweek. „Příčina je hodně složitá. Ale jedná se o úplně jiný problém než v Bahrajnu.

Připomeňme, že podíl biopaliva v nádrži se od letošního roku zvýšil na 10 procent, což výrobce motorů přimělo přistoupit ke změnám. Další změny si vyžádalo přizpůsobení velkých pohonných jednotek tvarům nové generace vozů.

Když Marko po Austrálii hledal pozitiva, soustředil se na Sergia Péreze. V novém voze, zdá se, dokáže jezdit na jedné úrovni s Verstappenem.

Checo podal úžasný výkon, byl na jedné úrovni s Maxem. Při startu přišel o pozici, ale Hamilton měl prostě senzační start. Navzdory všemu, co se stalo v závodě, dojel na druhém místě.

Vůz s číslem jedna opět nedokončil závod, opět porucha palivového systému. Foto: Red Bull

Zdroj: Speedweek, Motorsport-Total, úvodní foto: Red Bull