Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Button se pustí do rallyekrosu

Button se pustí do rallyekrosu

Jde ve stopách svého otce

Jenson Button si letos poprvé zazávodí na rallyekrosové scéně. Mistr světa F1 z roku 2009 totiž absolvuje kompletní sezonu amerického seriálu s názvem Nitro Rallycross. V něm bude závodit v rámci skupiny E s elektrický vozem FC1-X. Pojede za tým Xite Racing, jehož majitelem je Oliver Bennett. Ten už má na kontě zkušenosti mimo jiné i z rallyekrosového mistrovství světa a v Nitro Rallycross bude Buttonovým týmovým kolegou. Přesun účastníka 306 velkých cen do této disciplíny znamená, že obnovuje rodinnou tradici. Rallyekrosu se totiž věnoval už jeho otec John. V roce 1976 se dokonce stal britským vicemistrem.

„Bude to vážně výjimečné. Některé ze skoků, které na mě čekají, jsou neuvěřitelně velké a trochu strašidelné. Právě proto mě to ale vzrušuje, je to nová výzva. Rallyekros a F1 jsou jako noc a den, ale právě proto to miluji. Formuli 1 jsem opustil po 17 letech, protože jsem chtěl zkusit něco nového. Mám rád nové výzvy. Jsem závodní jezdec, ne jenom jezdec F1. Měl jsem pocit, že ve F1 už jsem dosáhl všeho, čeho jsem chtěl, takže je pěkné si vyzkoušet různé věci,“ říká Button ke svému novému dobrodružství.

Rallyekrosový podnik sice Button ještě neodjel, zkušenosti s těmito vozy už ale má. Ta první se datuje již k roku 2015, kdy v rámci natáčení pro BBC vyzkoušel rallyekrosové speciály spolu s Davidem Coulthardem. Button tehdy usedl do vozu Mini kategorie Supercar a poté i do Volkswagenu Beetle ze 70.let. V roce 2017 pak v Sebringu otestoval vůz Honda Civic Coupe stáje Olsbergs MSE. Další dvě možnosti mu tento měsíc poskytl právě jeho nový šéf a týmový kolega Oliver Bennett ve velšském Pembrey. Zde Button usedl do vozů Ford Fiesta a Mini Cooper kategorie Supercar.

Jenson Button nedávno testoval v Pembrey. Foto: Xite Racing



Zakladatelem šampionátu Nitro Rallycross je známý americký závodnický univerzál Travis Pastrana. Jeho premiérový ročník se uskutečnil loni. Čítal pět podniků na území USA a právě Pastrana se stal šampionem. Nadcházející ročník již bude rozložen do let 2022 a 2023. Jeho součástí tentokrát bude již deset závodních víkendů a kromě USA se uskuteční také dva podniky v Kanadě a po jednom klání v Saúdské Arábii, Švédsku, Finsku a Velké Británii. Button se tak ukáže i domácím fanouškům. Právě závod v britském Lydden Hillu novou sezonu v termínu 18.-19. června otevře.

Button není prvním mistrem světa F1, který se rozhodl zavítat do rallyekrosových vod. Zazávodil si v nich i šampion ze sezony 1997 Jacques Villeneuve. Kanaďan v roce 2014 absolvoval sedm podniků mistrovství světa a v roce 2018 pak i jeden podnik amerického šampionátu.

Rallyekros ovšem zlákal i mnoho dalších bývalých pilotů F1. Jedním z nich je Scott Speed. Na něj si mohou fanoušci F1 pamatovat z období 2006-2007, kdy závodil za Toro Rosso.  V letech 2015, 2016 a 2017 se ale stal také trojnásobným šampionem seriálu GlobalRallycross a v sezoně 2018 k těmto úspěchům přidal i titul z amerického rallyekrosového šampionátu. Loni závodil v Nitro Rallycross za Subaru a se stejným počtem bodů jako šampion a jeho týmový kolega Pastrana obsadil druhou pozici. V kategorii Supercar by měl se Subaru pokračovat i letos.

Zdroj: Motorsport, DirtFish, FORMULE.cz, úvodní foto: Xite Racing