Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Button si opět zazávodí

Button si opět zazávodí

Nastoupí do finálového podniku britského šampionátu GT

Jensona Buttona uvidíme po roční pauze opět na závodním okruhu. O víkendu 7.- 8. listopadu se totiž v Silverstone zúčastní závěrečného závodu letošní sezony britského šampionátu v závodech vozů GT. V tříhodinovém klání nastoupí s vozem McLaren 720S GT3 stáje Jenson Team Rocket RJN, kterou Button společně s Bobem Nevillem a Chrisem Buncombem vlastní. A bude to právě Buncombe, kdo spolu se šampionem formule 1 ze sezony 2009 utvoří posádku. Ještě před samotným závodem se ale dvojice sveze v Silverstone již tento měsíc při testu.

„Bude to poprvé, co okusím vůz specifikace GT3, ale vážně se na to těším. Bude krásné připojit se k našemu týmu a vytvořit v McLarenu 720S posádku s mým nejlepším kamarádem Chrisem Buncombem. Je skvělé vrátit se zpět a znovu závodit na půdě Spojeného království. Velké díky patří našim partnerům, kteří toto umožnili,“ uvedl Button.

Jeho parťák Buncombe se rozpovídal například i o plánech týmu pro příští sezonu. Stáj by se ráda vrátila zpět na evropskou scénu a mimo jiné absolvovala i závod 24 hodin Spa-Francorchamps. Buncombe si dokáže představit, že by si v belgickém podniku zazávodil i Button.

„Rozhodně je naším plánem vrátit se příští rok jako tým do Spa. Pokud by to zapadalo do Jensonova harmonogramu, vím, že rozhodně má chuť ten závod absolvovat. I já mám chuť se tam vrátit. Ten závod miluji. Takže ano, pokud by to šlo, je to možné. Bude také záležet na tom, jaké závodnické povinnosti bude (Button) příští rok mít. Tím pádem počkáme a uvidíme,“ řekl.

S tímto vozem Button a Buncombe v Silverstone nastoupí. Foto: Rocket Motorsport

Do čtyřiadvacetihodinového závodu na okruhu Spa-Francorchamps nastoupil Button již v roce 1999 za stáj BMW FINA Team Rafanelli. Posádku tehdy utvořil spolu s Belgičanem Davidem Saelensem a také s českým pilotem Tomášem Engem. Do cíle ale trojice nedojela.

Podnik britského GT šampionátu v Silverstone bude pro Buttona prvním okruhovým vystoupením od loňského listopadu. Tenkrát absolvoval závěrečný podnik sezony japonské série Super GT za tým Kunimitsu, kde by jeho parťákem Naoki Jamamoto. V sezoně 2018 se této dvojici podařilo zmíněný šampionát ovládnout.

Dosud poslední Buttonův start v motoristickém podniku vůbec se pak uskutečnil o pár týdnů později než klání Super GT v Motegi. Došlo k němu v mexickém off-roadovém závodě Baja 1000.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren