Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V kalendáři zůstane 22 velkých cen

V kalendáři zůstane 22 velkých cen

Žádná náhrada za Soči.

Formule 1 oznámila, že za zrušenou Velkou cenu Ruska, která byla naplánována na 25. září, se nepovedlo najít náhradu a už se ani žádná nebude hledat. V kalendáři velkých cen tak přibyl jeden volný víkend a počet velkých cen v něm klesl na dvaadvacet, což je stále vysoký počet.

Hledání náhrady za závod v Soči bylo komplikované i proto, že se mělo jednat o první závod z tripleheaderu, na následující víkendy jsou naplánovány závody v Singapuru a v Japonsku. Logisticky zvládnout rychlý přesun z Evropy do východní Asie by bylo drahé a případný evropský zájemce, jako například portugalský okruh Algarve, by na to musel přispět.

Zdálo se, že F1 má spoustu možností termín využít, ale ani jednu se nepodařilo využít. Tureckem zmítají ekonomické problémy, Čína opět bojuje s Covidem-19, Katar je nadále soustředěn na zorganizování MS ve fotbale a navzdory avizovanému zájmu se nepovedlo resuscitovat ani VC Malajsie. Poslední šancí bylo přidání dalšího závodu v Singapuru, kde se kvůli pandemii dva roky nezávodilo, ale jednání evidentně ztroskotala.

Už příští rok má do kalendáře přibýt Las Vegas a vrátí se Katar, takže je dost možné, že některý z hůře financovaných závodů se letos pojede naposled.

Za Soči se letos nenašla vhodná náhrada, týmy budou mít více času aklimatizovat se v Asii. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren