Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston popírá napodobování Red Bullu

Aston popírá napodobování Red Bullu

V roce 2021 prý rozvíjel dva koncepty.

Aston Martin nadále vehementně popírá obvinění z napodobování Red Bullu, nebo dokonce krádeže duševního vlastnictví tohoto týmu zaměstnanci, které získal v zimě. Tvrdí, že v roce 2021 do jistého času rozvíjel dva koncepty a na začátku roku 2022 si uvědomil, že si z nich vybral nesprávně, jelikož vůz trápil silný porpoising.

Vůz, který jste mohli vidět v Barceloně, byl postaven podle návrhu z konce loňského roku,“ tvrdí Andrew Green, vyšší technický ředitel Astonu. „Tehdy jsme neměli tušení, jak budou vypadat vozy konkurentů. Vyvíjeli jsme dvěma směry. Později jsme zůstali v šoku, když Red Bull představil vůz velmi podobný jednomu našemu konceptu. A utvrdilo nás to v přesvědčení, že ze dvou cest jsme si nakonec zvolili tu nesprávnou. O některých slabých místech původně ukázaného vozu jsme věděli už tehdy, při jeho představení, ale na trati se ukázaly další. Zkusili jsme je odstranit, ale byla to prostě slepá odbočka. Nemohli jsme vůz nastavit tak, jak jsme zamýšleli.

Kromě mimořádné podobnosti s vozem RB18 je důvodem nařčení z krádeže duševního vlastnictví nebo reverzního inženýrství i fakt, že Aston překopal svůj vůz tak rychle. Ani Mercedes, také bojující s porpoisingem, nepřivezl do Barcelony tak velké změny jako Aston Martin, který ovšem má tohle alternativní vysvětlení.

Samozřejmě, když už jsme Red Bull viděli, nechali jsme se inspirovat některými jeho místy, ale to je normální, i on se může nechat inspirovat našimi řešeními. Celkový koncept jsme však vyvinuli sami během loňského roku. Neměli jsme po celou dobu dva souběžné programy, v určitém bodě jsme se soustředili na to, čemu se teď říká A-verze.

Red Bull nejspíš uklidnilo, že Aston Martin v Barceloně nebyl moc rychlý a nezískal ani bod. Hrubý koncept nejspíše bude muset pracně doladit.

Víme, že nový balík si vyžádá ještě hodně úsilí, že to není okamžitý skok vpřed,“ řekl Sebastian Vettel. „Ale věříme, že to je směr, kterým se má náš vývoj ubírat.

Tento vůz je prý postaven podle staršího konceptu, kterému Aston loni přestal věřit. Foto: Aston Martin

Zdroj: RaceFans, MotorsportWeek, úvodní foto: Aston Martin