Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull postaví vlastní hypersport

Red Bull postaví vlastní hypersport

Vůz RB17 nemíří do F1.

Red Bull oznámil, že připravuje výrobu hypersportu, který se má k prvním zákazníkům dostat v roce 2025. Tým F1 patřící výrobci energetických nápojů se tak vlastně zařadí mezi výrobce automobilů, byť jako trpaslík.

Sporťák se bude prodávat za přibližně 5 milionů britských liber a bude vyrobeno pouze 50 kusů. Motor V8 s turbem a hybridním systémem má mít výkon 1100 koňských sil a aerodynamika automobilu bude využívat přítlačného efektu. Bude se tedy jednat o extrémně rychlý a extrémně drahý stroj, proto označení hypersport, což je kategorie čnící i nad supersporty, méně extrémní luxusní sportovní automobily.

Red Bull upozorňuje, že půjde o vůz nakonfigurovaný pro závodní ježdění, ale většina jistě stejně skončí v garážích majetných sběratelů. A ti mají o co stát. V čele projektu je nejznámější designér současné F1, Adrian Newey. A jméno RB17 zapadá do řady vozů týmu Red Bull Racing, ačkoli vůz je projektem Red Bull Advanced Technologies, které již pracovalo na Aston Martin Valkyrie. Prostor se vytvořil loni, když bylo týmům z důvodu šetření během pandemie zakázáno přijít s novým šasi. Vozy byly stejně značně odlišné od vozů sezony 2020, ale Red Bull ten svůj pojmenoval RB16B a letos nasadil RB18. Majitelé RB17 dostanou také přístup do simulátoru Red Bullu a podporu při testování na okruhu.

V Milton Keynes se začne s výrobou hyperluxusních hypersportovních automobilů. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull