Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kolik opravdu utratil Red Bull?

Kolik opravdu utratil Red Bull?

Náklady jsou mnohem vyšší než rozpočtový strop.

Účetní závěrka Red Bullu nám připomíná, že navzdory rozpočtovému stropu týmů F1 stanovenému na 145 milionů amerických dolarů (3,27 miliardy korun), bohaté týmy utrácejí mnohem více. A teď není řeč o porušení rozpočtového stropu, ze kterého byl tým Red Bull shledán vinným, jelikož FIA mu spočítala náklady v roce 2021 na úrovni 146,9 milionu.

Tým mistra světa v roce 2021 utratil ještě mnohem více skrze výjimky, které pod rozpočtový strop vůbec nespadají. Pod strop nepatří hlavně marketing, náklady na cestování a ubytování, platy dvou závodníků a tří členů managementu, náklady na pohonné jednotky a další.

Celkové náklady týmu se v roce 2021 vyšplhaly na 230 milionů britských liber, což je v přepočtu kurzem z konce roku 2021 téměř 313 milionů dolarů. Více než dvojnásobek stropu.

Red Bull tedy v prvním roce pod stropem utratil dokonce více peněz než v roce 2020, ale méně než v roce 2019. Důležitá je totiž i délka sezony a v roce 2020 se jelo pouze 17 závodů a kvůli propuknutí pandemie a zavřeným továrnám týmy šetřily. Můžeme si to porovnat i s rozpočty donedávna dominantního Mercedesu. Ten například v roce 2019 utratil 333 milionů liber a předloni 297,5 milionu liber.

Když vezmeme v úvahu každoroční inflaci, dlouhý kalendář velkých cen sezony 2021 a srovnání s Mercedesem, tak první titul Maxe Verstappen ani nebyl extra drahý. Samozřejmě, nesmíme zapomenout, že vůz sezony 2021 byl z velké části vyvinut již v roce 2020.

Velká část rozdílu mezi rozpočtovým stropem a skutečným rozpočtem jsou náklady na marketing, které má Red Bull, stejně jako Mercedes a Ferrari, mnohem vyšší než průměrný tým středu pole. Účetně byl Red Bull v zisku 1.3 milionu liber, ovšem primárním účelem týmu samozřejmě není dosahování zisku, ale právě marketing pro výrobce energetických nápojů. Na straně Mercedesu hrál roli také pohádkový plat Lewise Hamiltona, zatímco Max Verstappen dostal přidáno až po zisku prvního titulu.

Závodění ve F1 je teď levnější, tak velké týmy více utrácejí na marketing a platy svých závodníků. Foto: Red Bull

Rozpočet Red Bullu se teď navyšuje například i kvůli zaplacení licence FIA pro Maxe Verstappena. Kombinace inflace a zisku 454 bodů v sezoně 2022 (platí se za každý bod získaný v předchozí sezoně) způsobila, že Verstappenovi přišel od FIA účet na mastných 964 tisíc eur. Naštěstí, Verstappen má ve smlouvě, že mu Red Bull poplatek přeplatí.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull