Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Porsche kupuje část Red Bullu

Porsche kupuje část Red Bullu

Marocký antimonopolní úřad pokazil překvapení.

V Maroku zveřejněné dokumenty prozradily, že automobilka Porsche se chystá odkoupit 50% podíl v Red Bull Technology, jako součást připravovaného partnerství Red Bullu a Porsche ve F1, které má začít rokem 2026 a trvat nejméně 10 let.

Zpráva o připravovaném spojení sil se nezakládá na spekulaci, ale ani na žádném oficiálním oznámení. Před fúzí takových rozměrů musí zúčastněné strany získat povolení nejen od Evropské unie, ale i od více než 20 zemí mimo EU. Jedním z nich je Maroko a tamní legislativa ukládá antimonopolnímu úřadu zveřejňovat svá kladná rozhodnutí. Partnerství mělo být formálně oznámeno 4. srpna, jenže to už nemusí být aktuální, jelikož FIA ​​se se současnými výrobci motorů a 10 týmy pořád ještě nedohodla na finální podobě nových technických pravidel týkajících se pohonných jednotek, která mají dát v roce 2026 vzniknout nové generaci motorů.

Red Bull Technology je v soustavě společností Red Bullu firmou zaměstnávající velkou většinu personálu továrny v anglickém městě Milton Keynes. Závodní tým soutěžící ve F1 však provozuje sesterská společnost Red Bull Racing. Díky tomuto rozdělení může Red Bull Technology v Milton Keynes zároveň pracovat na projektech pro italský tým AlphaTauri, také vlastněný Red Bullem. Očekává se, že Porsche využije stejné synergie jako před ním Honda a bude svou pohonnou jednotku vyrábět pro oba týmy Red Bullu, kterých vozy jsou si zpravidla hodně podobné hlavně v zadní části. RBT například vyrábí převodovku pro RBR a zároveň se podílí na převodovce AlphaTauri.

Audi, sesterská automobilka Porsche, údajně jedná s většinovým vlastníkem Sauberu, což je společnost vlastnící tým v současnosti závodící pod jménem Alfa Romeo.

Porsche nebude pouze dodavatelem pohonných jednotek Red Bullu, chystá se koupit polovinu jeho továrny a možná i polovinu týmu. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull