Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Enge poměří síly s autokrosařskou elitou

Enge poměří síly s autokrosařskou elitou

V Přerově odjede podnik mistrovství Evropy

Formule 1, 500 mil Indianapolis, 24 hodin Le Mans či Rallye Dakar. S těmito a mnoha dalšími závody už má Tomáš Enge zkušenosti. Tento víkend ovšem do jeho životopisu přibude další položka. Na závodišti Přerovská rokle totiž liberecký rodák absolvuje podnik mistrovství Evropy v autokrosu. Nastoupí v kategorii SuperBuggy za stáj Marat Engineering.

O úplně první autokrosovou zkušenost pro Engeho nepůjde. V roce 2015 se totiž se strojem kategorie SuperBuggy zúčastnil Setkání mistrů v Sosnové. Upozorňuje však, že start v Přerově bude úplně jinou záležitostí nejen v porovnání se Sosnovou, ale i s jeho účastí na Rallye Dakar z roku 2021.

"Zapomeňme na Sosnovou. Tehdy se totiž jelo na asafaltu a na něm bugina vůbec nefunguje, protože pro něj není stavěná. Nyní poprvé pojedu na šotolině a bude to pro mě úplně něco jiného, i když už jsem jel s nějakou buginou i na Dakaru. Toto je totiž v podstatě taková F1 na šotolině. Odkrytá kola, 700 koní, 700 kilogramů, zkrátka ideální raketa, která létá po okruhu. Jsem na to zvědavý, je to disciplína, kterou jsem si chtěl vždy vyzkoušet," uvedl Enge ke svému startu exkluzivně pro server FORMULE.cz.

Pětačtyřicetiletý jezdec si samozřejmě uvědomuje, že na něj nečeká snadný úkol. I přesto ale nechce být pouze do počtu a rád by se dostal až do finále, kam postupuje deset nejlepších.

"Pokud se mi něco takového podaří, tak můžu říct, že jsem jel ceý víkend," říká s úsměvem. "Bude to ale dlouhá cesta a v každém kole se budu učit, jak se mám chovat, když jsem se soupeři na dráze. V průběhu samotné jízdy se navíc bude trať hodně měnit. Je zde spousta věcí, které se musím naučit. Nebude možné jet hned se špičkou. Budu rád, když se budu moci postupně učit a když se krok za krokem budu dotahovat na ty nejlepší," zůstává nohama na zemi Enge, který ještě před začátkem víkendu svou buginu v Přerově otestoval.

Tomáš Enge si poprvé zazávodí v autokrosovém mistrovství Evropy. Foto: Marat Engineering


Program podniku odstartuje v sobotu od 10:00 hodin, kdy se uskuteční warm-up. Následovat bude první kvalifikační trénink (11:30), druhý kvalifikační trénink (13:30) a úvodní rozjížďky (16:00). V neděli bude podnik pokračovat druhými (8:30) a třetími (11:30) sériemi rozjížděk. Od 14:30 pak přijdou na řadu semifinálové jízdy, po kterých bude následovat finále.

Enge nebude ani zdaleka jediným Čechem, kterého budou v Přerově fanoušci hnát dopředu. Mezi jeho soupeře v kategorii SuperBuggy budou totiž patřit mimo jiné Petr Nikodém, Radek Jordák, Jaroslav Hošek, Otakar Výborný, Petr Bartoš, Václav Fejfar a Zdeněk Antony.

Naději na dobrý výsledek představuje zejména Nikodém. Ten totiž v předchozích šesti podnicích třikrát vyhrál a nyní vede šampionát s náskokem 20 bodů před německým závodníkem Berndem Stuubem, který už v kategorii SuperBuggy dosáhl na deset titulů. Na stupně vítězů už se ale letos prosadili také Antony, Jordák a Bartoš.

Češi ale nenastoupí pouze v SuperBuggy, ale také v ostatních kategoriích. Uvidíme totiž také Jakuba Novotného, Filipa Hartmana (oba Buggy1600), Daniela Pytlouna, Jakuba Šafránka, Arnošta Floriána, Filipa Durta, Elišku Pytlounovou, Hanu Doubravovou (všichni JuniorBuggy) a Stanislava Brouska (CrossCar Academy Trophy).

V JuniorBuggy jsou na tom Češi velmi dobře. Vede totiž Arnošt Florián a na druhém místě se nachází se ztrátou 26 bodů Daniel Pytloun.

Zdroj: FORMULE.cz, úvodní foto: Marat Engineering