Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Enge si v Přerově splnil cíl

Enge si v Přerově splnil cíl

Do budoucna si dovede představit další autokrosové starty

Postup do finále. Takový byl cíl Tomáše Engeho při jeho prvním startu v autokrosovém mistrovství Evropy, který se odehrál o víkendu v Přerově. A své ambice dokázal liberecký rodák naplnit. Ve třídě SuperBuggy to totiž opravdu dotáhl až mezi nejlepších deset a do cíle finálové jízdy dorazil jako osmý.

"Splnil jsem si cíl, kterým bylo dostat se do finále. Podmínky ale byly opravdu extrémní. Myslím si, že ve složitějších podmínkách se má premiéra odehrát nemohla. Pršelo a trať byla rozbahněná. S tím, jak to dopadlo, jsem ale nadmíru spokojen. Celý víkend jsem si moc užil," zhodnotil Enge své vystoupení.

Že ani v autokrosu se bývalý účastník F1, IndyCar, 24 hodin Le Mans nebo třeba Rallye Dakar neztratí, naznačily už sobotní tréninky. Do toho prvního vyrážel jako poslední a jelikož trať osychala, měl k dispozici nejlepší podmínky. Toho dokázal zužitkovat na maximum a zajel nejrychlejší čas ze všech. Ve druhém tréninku sice skončil až 13., v kombinovaných výsledcích z toho ale bylo pořád třetí místo.

Že má potenciál na to, aby se probojoval až do finále, poté ukázal i v první jízdě. Ta pro něj skončila osmým místem. Do desítky se vešel i ve druhých jízdách, v nichž obsadil právě desátou příčku. V tomto případě se ale jeho vystoupení neobešlo bez potíží.

"Po startu jsem se stal účastníkem drobné kolize. Byl jsem jedním ze soupeřů natlačen do zdi a poškodil jsem si pravé zadní zavěšení. Sice jsem s tím dokázal dojet do cíle, tím, že jsem pokračoval v jízdě, se ale mé poškození zvětšovalo. Místo třetích jízd jsme tak museli opravovat a šli jsme rovnou do semifinále," říká.

Absence ve třetích jízdách ale nakonec Engeho draho nepřišla. Po startu semifinálové rozjížďky měl sice drobný kontakt s francouzským jezdcem Robertem Theuilem, který se před ním roztočil po kolizi s jiným soupeřem, i tak ale dorazil do cíle jako čtvrtý a to stačilo na postup do finále. Do něj startoval ze sedmé pozice a v cíli byl osmý.

Tomáš Enge debutoval v autokrosovém mistrovství Evropy osmou příčkou. Foto: Marat Engineering


Po skončení víkendu Enge nevyloučil, že ho na autokrosové scéně ještě uvidíme: "Dokážu si to představit. Je to atraktivní odvětví. Všichni ti kluci mají spoustu zkušeností a abych se proti nim prosadil, musím více trénovat a také sbírat zkušenosti. Byl bych ale rád, kdyby se můj další start už odehrál na suché trati. Tento víkend to totiž bylo složité. Na přilbu a na brýle vám létal jíl, do toho jste se museli soustředit na jízdu... bylo toho strašně moc," uzavírá Enge, jehož jedinou autokrosovou zkušeností před startem v Přerově byla účast ve voze SuperBuggy na Setkání mistrů v Sosnové v roce 2015.

Osmé místo znamenalo, že se Enge umístil v kategorii SuperBuggy jako nejlepší pátý Čech. Nejlépe dopadl Petr Nikodém. Vedoucí muž průběžného pořadí totiž dokázal zvítězit a zvýšil tak svůj náskok před desetinásobným mistrem Evropy Berndem Stubbem, který dojel jako druhý. Na třetím místě skončil David Horák. Z krajanů Engeho porazili také čtvrtý Zdeněk Antony, šestý Petr Bartoš a sedmý Otakar Výborný.

Kromě Nikodéma si odvezli z Přerovské rokle vítězství ještě také další čtyři Češi. Byli jimi Arnošt Florián (JuniorBuggy), Ladislav Hanák (RacerBuggy125), Jan Žalský (RacerBuggy160) a Petr Bílek (RacerBuggy250). Na stupně vítězů se podívali také Stanislav Brousek (2. v CrossCar), Daniel Pytloun (2. v JuniorBuggy), Vojtěch Luňák (2. v RacerBuggy125), Ondřej Rezek (3. v RacerBuggy125), Jan Šťovíček (2. v RacerBuggy160), Anna Žídková (3. v RacerBuggy160), Ondřej Pospíšil (2. v RacerBuggy250) a Amálie Žídková (3. v RacerBuggy250).

Výsledky třídy SuperBuggy: 1. Petr Nikodém (Česká republika, Caravan Metropol ACCR Czech Team, CM BUGGY), 2. Bernd Stubbe (Německo, Alfa), 3. David Horák (Česká republika, FIA J)... 4. Zdeněk Antony (Česká republika, KRTZ Motorsport, Alfa racing), 6. Petr Bartoš (Česká republika, Petr Bartoš ACCR Czech Team, Honda), 7. Otakar Výborný (Česká republika, Morkus Morava ACCR Czech Team, Hošek Ford), 8. Tomáš Enge (Česká republika, Marat), 12. Radek Jordák (Česká republika, Jordák ACCR Czech Team, Alfa Racing), 15. Jaroslav Hošek (Česká republika, ACCR Czech Team, Hošek), DNF Václav Fejfar (Česká republika, ACCR Czech Fejfar Team, PAS).

Průběžné pořadí: 1. Nikodém 207, 2. Stubbe 181, 3. Feuillade 173... 4. Jordák 139, 7. Antony 117, 11. Horák 63, 13. Hošek 44, 14. Výborný 43, 15. Bartoš 41, 19. Kubíček 25, 27. Enge 14, 35. Fejfar 5.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Marat Engineering