Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton přiznal zodpovědnost za kolizi

Hamilton přiznal zodpovědnost za kolizi

Proč ho komisaři nepotrestali?

FIA vysvětlila, proč v případě postartovního incidentu mezi Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem neurčila viníka, tedy ani nikoho netrestala. Za rovinkou Kemmel Hamilton zaútočil na Alonsa, který se držel na vnitřní straně zatáčky, ale přesto došlo k dramaticky vypadající kolizi. Pro jezdce Mercedesu to byl konec závodu, Španěl měl o soupeře méně a dojel si pro páté místo.

Jaký už musí být idiot, aby zavíral dveře zvenčí?“ zněla Alonsova okamžitá reakce do týmové vysílačky. „Měli jsme mega start, ale on umí jezdit a startovat pouze pokud je sám vpředu.

Hamiltonova přední kola byla u vjezdu do zatáčky před Alonsovými,“ píše se ve vysvětlení komisařů velké ceny. „Alonso uhnul z ideální stopy dovnitř zatáčky, až měl pravá kola plně na obrubníku, a dokonce místy i dále. Alonso v žádném bodě neztratil kontrolu nad vozem, žádná nedotáčivost. Hamilton zatočil k apexu zatáčky, když byl Alonso pořád ještě vedle něj a došlo ke kolizi. Komisaři vzali v potaz, že k incidentu došlo v prvním kole závodu s množstvím manévrů a soubojů mezi vozy, proto se rozhodli neudělit žádný trest.

Rozhodně to byla moje chyba. Smůla. I to patří k motorsportu. Dal jsem do toho všechno a prostě se to stalo. Nebylo to schválně,“ bránil se Hamilton. „Nedám odpověď na to, co o mně řekl. Znám ty pocity, když jezdec mluví s horkou hlavou. Ale dobře vědět, co si o mně myslí. Jak jsem řekl, nebylo to schválně a přiznal jsem za to odpovědnost. Tak to dělají dospělí.

Hamilton sledoval téměř celý závod v pozici diváka. Foto: Mercedes

Je to komplikované místo a byl to běžný závodní incident,“ řekl Alonso, když trochu vychladl. „Byl jsem z toho hodně rozčarovaný, protože tohle se musí stát vždy, když startuji z první nebo druhé řady. To je frustrující. Ale přijal odpovědnost, to se cení. Vždy se to stane, když startuji druhý, třetí. Když startuji dvanáctý nebo třináctý, tak mám čistý závod.

Hamiltonův týmový kolega, George Russell, dokončil závod před Alonsem. Nedostal se na pódium, ale za dobrý signál považuje, že byl v cíli o pouhé dvě sekundy později než Carlos Sainz na Ferrari.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes