Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton oslaví jubileum startem z první pozice

Hamilton oslaví jubileum startem z první pozice

Nedostižný rekord je vyrovnán!

Ještě nedávno bylo Schumacherových 68 postavení v čele startu zdánlivě nedostižných. A právě na okruhu, kde legendární Schumi vybojoval svůj první triumf ve F1, byl jeho rekord vyrovnán. Kvalifikacím teď vládně společně s Lewisem Hamiltonem. Ale možná jen do příštího týdne…

Lewis Hamilton do své jubilejní 200. velké ceny vyrazí z první pozice. Zatímco Michael Schumacher stál v čele startu ve 22,15 % svých závodů, Lewis Hamilton dokonce ve 34,17 %. A přesto není v tomto ohledu nejlepší. Nesmíme totiž zapomenout na trojici, která vládla kvalifikacím dávno před nimi. Skvělý Ayrton Senna má bilanci 40,37 %, Jim Clark dokonce 45,83 % a Juan Manuel Fangio neuvěřitelných 56,86 %.

Ale vraťme se zpátky do Spa-Francorchamps. Hamilton dosáhl na posledním přírodním okruhu v šampionátu nejlepšího času v historii: 1:42,553 minuty. Měl skvělou náladu a ochotně se podělil o dojmy z rekordní jízdy:

Posledních pár týdnů bylo výborných a z dovolené jsem si do tohohle víkendu přinesl pozitivní energii,“ vysvětloval Lewis Hamilton. „Dokud jsem nepřetnul cílovou čáru a nedověděl se, že jsem kvalifikaci vyhrál, ani jsem si neuvědomoval, že vyrovnávám Michaelův rekord. Je to senzační, když si vzpomenu, jak jsem se sem na Michaela přijel koukat v roce 1996, kdy mi bylo teprve jedenáct let a teď jsem se jeho rekordu vyrovnal. Je pro mě čest, že moje jméno nyní stojí vedle jeho. A vstupovat do druhé poloviny sezony v takovéhle síle je úžasný pocit. O tomhle víkendu jsem zatím nezajel žádná špatná kola. Ale zítra to bude vyrovnané. Včerejší závodní tempo Ferrari vypadalo dobře, a tak si myslím, že to zítra bude daleko těsnější. Nájezd do první zatáčky je krátký, ale start z první pozice je pořád nejvýhodnější. Zítra se vynasnažím, aby to klaplo.“

 

 

Jeho kolega Valtteri Bottas už tak spokojený nebyl: „Dnes jsem neměl dostatečnou rychlost, abych mohl bojovat o první místo na startu. Nevím přesně, jaké jsou příčiny. Není mi moc jasné, proč jsem se nedokázal přiblížit. Po odpovědi budeme muset pátrat v technických datech. Auto se mi zdálo vyvážené dobře, jenže přesto nesedělo na dráze ideálně. Proto jsem se trápil hlavně v rychlých zatáčkách druhého sektoru. Mnohem pohodlněji jsem se cítil, když jsem měl v nádrži větší množství paliva, a alespoň to je před zítřkem dobré zjištění. Jezdit v letošním autě ve Spa je fantastický. Je strašně rychlé. Nikdy jsem nic podobného nezažil.