Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Klymčiw představil nové auto pro Dakar Classic

Klymčiw představil nové auto pro Dakar Classic

Současně vyhlásil útok na vítězství

Ondřeje Klymčiwa čeká třetí vystoupení v soutěži Dakar Classic s vozem Škoda 130 LR. Potvrdil to v sobotu na výstavě OK Group Racing Expo, kde současně představil svůj nový vůz. Do závodu pravidelnosti, který se koná souběžně s Rallye Dakar, avšak na méně náročných a kratších trasách, letos půjde s cílem zvítězit.

"Do třetice už by to mělo klapnout. Jak říká Jirka Moskal, poprvé jedete na zkušenou, podruhé to vylepšíte a potřetí vyhrajete. A pokud ne, jděte od toho. To znamená, že musím vyhrát. Pevně věřím, že tentokrát už to dopadne. I při našem prvním startu, kdy jsme ještě jeli s nízkým autem, jsme vyhráli jednu etapu. Ve dvou jsme byli dvakrát druzí a měli jsme to dobře rozjeté. Pak se ale rozbilo těsnění pod hlavou. Letos to také bylo velmi dobře rozjeté, pohybovali jsme se okolo šestého místa, ale v elektroinstalaci nás vypekl jeden kabel. Když pohoříte na kabelu za třicet korun, je to nejhorší. Věřím, že letos už to dopadne," říká Klymčiw ke svým ambicím.

Aby český závodník podpořil své šance na celkový triumf, opět došlo na jeho voze k úpravám. "Stotřicítka" tehdy dostala řadu vylepšení včetně větších kol.

"Letos opět vylepšujeme to, co loni úplně nefungovalo. Loni to bylo tak, že test proběhl večer před naloděním ve Francii na jednom kilometru po asfaltu. V závodě jsme pak zjistili, že musíme každý den dělat lamelu, že nemáme rovně navařenou převodovku a tak dále. V podstatě jsme loni testovali během závodu. Pro letošek tyto věci odstraňujeme a děláme všechno proto, aby se ze škodovky, která se pro běžný provoz úplně nepovedla, stala vítěznou buginou," vysvětluje Klymčiw.

Kromě technických změn dostalo auto také nové zbarvení. Pojede letos ve žluto-modrých barvách. Novinkou bude i spolujezdec. Po startu s Petrem Vlčkem (2021) a Tomášem Böhmem (2022) tentokrát bude Ondřejovi číst rozpis Američan Bill Conger, bývalý jezdec jeho týmu na Rallye Dakar v kategorii motocyklů.

Ondřej Klymčiw chce letos na Dakar Classic zvítězit. Foto: Racing Expo



Kvůli technickým problémům se Klymčiw zatím v Dakar Classic nedostal do nejlepší desítky. Zatímco při svém prvním startu se Škodou 130 LR v roce 2021 obsadil 19. místo, loni si polepšil na 14. místo.

Před přechodem na čtyři kola se Klymčiw účastnil Rallye Dakar v kategorii motocyklů. V období 2015-2018 nastoupil čtyřikrát. Nejlépe dopadl v ročníku 2017, kde obsadil 12. příčku. Po nehodách v letech 2016 a 2018 ovšem nedojel. Po druhé z těchto havárií se rozhodl s motocyklovým závoděním skončit.

Zdroj: Racing Expo, úvodní foto: Racing Expo