Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Capito a Demaison odcházejí

Capito a Demaison odcházejí

Williams hledá nové lídry.

Williams stojí před úkolem najít a vybrat si důležité lidi na tři nejklíčovější pozice v managementu svého týmu. Bylo totiž oznámeno, že Jost Capito odstupuje z pozic generálního ředitele a šéfa týmu a jeho nominant FX Demaison odchází z místa technického ředitele.

Bylo pro mě velkým privilegiem dva roky vést Williams Racing a položit základy budoucích úspěchů tohoto úžasného týmu,“ rozloučil se Capito.

Capitovi za jeho snahu poděkoval Matthew Savage, předseda americké investiční skupiny Dorilton Capital, která Williams koupila v polovině roku 2020. Jelikož Capito a Demaison stály za vítězstvími Volkswagenu ve WRC, může se spekulovat, zda nebudou součástí programu Audi nebo Porsche. U Sauberu, budoucího partnera Audi, se právě odehrála důležitá personální změna, Porsche stále hledá svou cestu do Mistrovství světa F1.

Pravděpodobnější verzí ale je, že Capito a Demaison odcházejí ze stejného důvodu, kvůli kterému Binotto musí odejít z Ferrari. V roce 2020 přišel Capito do týmu nesoucího skvělé jméno, ale byl podfinancován a poslední v šampionátu. S přílivem dolarů se tým v roce 2021 posunul na osmé místo Poháru konstruktérů, nicméně rok 2022 byl mnohem důležitější, protože je to první rok s novou generací vozů, rok velké příležitosti udělat skok vpřed. Zároveň ale bude těžké vzpamatovat se z letošního zklamání, protože teď nejsou na dohled žádné velké změny technických pravidel, slabá sezona nemůže být hozena za hlavu a špatný základ vozu bude třeba krvepotně opravit.

A Williams byl letos opět s velkým odstupem poslední, a to už navzdory lepší finanční situaci a fungujícímu rozpočtovému stropu. Na druhé straně, Capito měl vlastně pouze polovinu roku 2020 k provedení změn předtím, než se tým pustil do prvních prací na voze sezony 2022, přičemž velké personální změny a upgrade továrny se opravdu nedají udělat přes noc. Fracois-Xavier Demaison se pak k týmu připojil v březnu 2021, takže do příprav na letošní sezonu musel skočit rovnýma nohama. Rozhodnutí majitele týmu proto může být vnímáno i jako předčasné a zůstává otevřena také možnost, že Capito a Demaison odcházejí (alespoň částečně) dobrovolně a s vědomím, že se do F1 vrátí s jednou ze značek Volkswagenu.

Capito se u Williamsu neuchytil. Foto: Williams

Nové lídry tak budou mít na začátku sezony 2023 nejméně čtyři týmy. Ferrari povede Frédéric Vasseur, McLaren Andrea Stella a Andreas Seidl dostal místo ředitele týmu Alfa Romeo. Williams oznámil, že je teprve v procesu hledání. Capitův odchod byl přitom oznámen pouze hodiny předtím, než McLaren oznámil odchod Andrease Seidla. Capito opustil Volkswagen, aby se stal generálním ředitelem McLaren Racingu, avšak po vystrnadění Rona Dennise majiteli McLarenu byl Capito s týmem pouze jeden měsíc a po jeho odchodu přišli do týmu Zak Brown a Seidl.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren