Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams nezlepšil vůz, zlepšil sebe

Williams nezlepšil vůz, zlepšil sebe

Z roztříštěného týmu opět jeden celek.

Jeden bod Roberta Kubici z roku 2019 byl celé roky jediným bodem získaným týmem Williams. Ani první polovina letošní sezony na tom nic nezměnila. Ale teď? Williams si odnesl body ze čtyř z posledních pěti velkých cen. A nejsou za tím peníze nalité do vývoje novými majiteli týmu. V Grove přestali letošní vůz vyvíjet mimořádně brzy a přesunuli se na vývoj vozu nové generace, která se na trať dostane příští rok. To udělala i většina ostatních týmů, takže to není výhoda ani nevýhoda. Ale odkud tedy pramení nesrovnatelně lepší výsledky?

"Průběžně zlepšujeme způsob práce našeho týmu," vysvětluje nový šéf týmu, Jost Capito. "Změnili jsme organizaci, komunikaci, struktury, rozdělení odpovědností a nyní jsme mnohem více jedním týmem. Kromě toho jsme změnili i strategii přístupu k závodním víkendům. Jsme, řekněme, více proaktivní a agresivní, ne pouze defenzivní.

Vlili jsme do lidí více hrdosti na to, v jakém jsou týmu a vysvětlili jim, že můžeme dělat věci jinak. Když máte devátý nejrychlejší vůz v poli, můžete experimentovat. Můžete dělat věci, které jiní neudělají, protože nechtějí riskovat svou silnou pozici. My riskujeme, například s výběrem pneumatik vzhledem k počasí. A vyplácí se to.

Ale řekl bych, že teď prostě lépe fungujeme jako tým. I já jsem překvapený, o kolik lepší výsledky se takto dají dosáhnout i bez toho, abychom zároveň zlepšovali vůz. Dvě skupiny teď spolupracují mnohem lépe. Měli jsme cestující tým a tým v továrně, nyní jsou všichni pod jedním technickým ředitelem, kterého tým už hodně potřeboval. Teď jsou tyto skupiny v užší spolupráci, vzájemně se respektují a jedna druhou tlačí k odvedení lepší práce. Lidé prostě spolu více mluví."

Je jeden z nejúspěšnějších týmů historie F1 připraven vstát z popela? Foto: Williams

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: Williams