Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston Martin odhalil agresivní design

Aston Martin odhalil agresivní design

Povede se návrat do čela druhé ligy?

Aston Martin má za sebou dvě těžké sezony. Nejprve se mu v roce 2021 vymstilo kopírování konceptu Mercedesu, kterému nesedly změny pravidel v oblasti podlahy. Loni tým přišel s vlastním konceptem vozu nové generace, ale nebyl moc dobrý. Naštěstí měl v pokročilém stádiu vývoje konkurenční koncept, kterému on sám nevěřil, ovšem Red Bull s hodně podobným vyhrával závody.

Aston proto přehodil výhybku, během sezony nasadil úplně jiný vůz, ale nebylo žádným velkým překvapením, že potřeboval doladit. Pozitivní byl však závěr loňské sezony, když už byl vyladěný vůz příležitostně rychlejší než vozy Alpinu i McLarenu, nejlepší z druhé ligy. A na tuto konfiguraci vozu tým ze Silverstone navazuje novým vozem AMR23, přestože při detailnějším pohledu téměř nezůstal kámen na kameni.

Designový tým byl neoblomný v tom, že využijeme změnu pravidel naplno, bez kompromisů. Chtěli jsme velký skok vpřed, mezi nejlepší týmy. To se nikomu nepodaří opatrným, konzervativním přístupem,“ vysvětluje Dan Fallows, technický ředitel. „AMR23 je velkým vývojovým krokem navazujícím na to, co jsme měli ve druhé polovině roku 2022. Ale zlepšili jsme každou důležitou oblast. Zaměřili jsme se na oblasti, ve kterých se ukrývá největší potenciál. Jsme odvážní, jsme agresivní, ale zároveň jsme se loni hodně naučili. Poslední verze AMR22 byla dobrým základem pro další vývoj.

AMR23 je prvním vozem navrženým pod technickým ředitelem Danem Fallowsem, kterého Aston loni získal z týmu Red Bull, kde měl pod palcem aerodynamiku. Není překvapením, že v týmu zůstal Lance Stroll, syn majitele týmu. Vedle něj však už nebude závodit čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který odešel do závodnického důchodu. Nahradil jej dvojnásobný šampion Fernando Alonso.

Aston Martin AMR23. Foto: Aston Martin

Zdroj: Aston Martin, Motorsport, úvodní foto: Aston Martin