Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Al-Attíja začal nejrychlejším časem

Al-Attíja začal nejrychlejším časem

Abú Zabí Desert Challenge – prolog

Násir al-Attíja vítězem kategorie automobilů, Pablo Quintanilla nejrychlejší mezi motorkáři. Martin Prokop začal šestým místem a Aliyyah Kolocová skončila mezi lehkými prototypy těsně za nejlepší desítkou. Takový byl 6,7 kilometrů dlouhý prolog soutěže Abú Zabí Desert Challenge ve městě Al Dhannah.

Krátký prolog pochopitelně nepatřil k etapám, během kterých by se soutěž rozhodovala. Daleko více šlo o to, kdo si vyjede jakou startovní pozici pro start pondělní úvodní etapy. Právo vybrat si startovní pozici mělo deset nejrychlejších jezdců v automobilech a také deset nejlepších motorkářů.

Al-Attíja sice přijížděl do Abú Zabí jako vítěz letošního Dakaru, v čele průběžného pořadí mistrovství světa ale nefiguroval. Do tohoto hodnocení se totiž započítávají i bonusové body za výsledky v jednotlivých etapách. Díky tomu vedl s náskokem dvou bodů Sébastien Loeb.

Sébastien Loeb přijel do Abú Zabí jako lídr průběžného pořadí. Foto: Bahrain Raid Xtreme


Al-Attíja ale při prologu ukázal, že v Abú Zabí hodlá tuto situaci zvrátit. V čase 4 minuty, 45 sekund a 3 desetiny totiž zvítězil. Druhý Guerlain Chicherit zaostal o čtyři sekundy. Vedoucí muž šampionátu Sébastien Loeb začal třetím místem. Byl o deset sekund pomalejší než Al-Attíja. I když Loeb v prologu nezvítězil, přesto měl v neděli důvod k oslavám. Dvacátého šestého února totiž slavil 49. narozeniny.

Soutěže se účastní i český závodník Martin Prokop. Jihlavský rodák má na Abú Zabí Desert Challenge dobré vzpomínky. Nejvíce se mu zde zadařilo v roce 2018, kdy zvítězil. Úspěšný tu byl ale například také loni, kdy obsadil druhé místo za Stéphanem Peterhanselem s Audi. Letos začal Prokop šestým místem.
Martin Prokop začal šestým místem. Foto: Benzina Orlen Team


V kategorii lehkých prototypů začal vítězně Seth Quintero. Druhý skončil jeho týmový kolega z Red Bullu Off-Road Junior Teamu USA Mitch Guthire mladší a třetí pozici obsadila Cristina Gutiérrezová.

V lehkých prototypech tentokrát jede i Mattias Ekström. Švéd je sice jezdcem Audi v kategorii T1, německá značka už má ale letos v MS v plánu pouze říjnovou soutěž v Maroku. Ekström si tak odskočil do buginy Can-Am stáje South Racing a v prologu se umístil na osmém místě. Jen o jedno místo za ním, tedy na deváté příčce, skončil vítěz letošního Dakaru Austin Jones. Aliyyah Kolocová ze stáje Buggyra začala 11. časem.

Ve startovní listině chybí úřadující mistr světa a současně loňský vítěz Dakaru Francisco López Contardo. Chilan se rozhodl zůstat doma s rodinou, neboť se mu krátce po Rallye Dakar narodilo dítě.

V kategorii side-by-side zase nestartuje Eryk Goczal. Polský jezdec, který ve věku 18 let senzačně vyhrál Rallye Dakar, se rozhodl dát přednost studiu a nabídl tak slušnou šanci Rokasi Baciuškovi na převzetí celkového vedení. Litevec totiž po Dakaru na Goczala ztrácí jen devět bodů. A v prologu ukázal, že tuto šanci chce chytit za pačesy. Zvítězil před Mansourem Al Heleiem a Pauem Navarrem.

Hondy vládnou


V kategorii motocyklů začala nejlépe Honda. Nejrychlejší čas totiž zajel Pablo Quintanilla s náskokem dvou sekund před Adrienem van Beverenem. Na třetím místě byl klasifikován jezdec KTM Toby Price, který na Chilana ztratil pět sekund.

Pablo Quintanilla vede mezi motorkáři. Foto: Honda Racing Corporation


Kevin Benavides téměř s jistotou přijde v Abú Zabí o celkové vedení. Argentinec sice dokázal na Dakaru vyhrát, při středečním tréninku si ale zlomil stehenní kost. Nejede ani loňský mistr světa Sam Sunderland. Jezdec Gas Gasu se sice zotavil ze zlomeniny lopatky, otřesu mozku a hematomu, který utrpěl při dakarské nehodě, podobně jako Benavidese ho ale zastavila tréninková nehoda. V pátek boural a utrpěl zlomeninu kotníku. Nestartují ani Matthias Walkner a Daniel Sanders. Zatímco Rakušan stále nedoléčil zraněné zápěstí z Dakaru, Sanderse trápí zraněný loket.

Ve čtyřkolkách odstartoval vítězně Abdulaziz Alí. Druhý skončil Rodolgo Guillioli a třetí Adomas Gancerius.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Abu Dhabi Desert Challenge