Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA upravila systém trestných bodů

FIA upravila systém trestných bodů

Přestává sledovat porpoising.

Poté, co se Pierre Gasly na konci minulé sezony dostal nebezpečně blízko k distanci na jednu velkou cenu, a to částečně za malé prohřešky, prohřešky neohrožující nikoho bezpečnost, rozhodla se FIA po letech upravit systém udělování trestných bodů.

Nebudu vám lhát, je to velmi nepříjemná situace. Dokonce bych řekl zahanbující, může mi být zakázáno zúčastnit se závodu. Přitom nemám pocit, že jsem si uplynulých 12 měsíců počínal nebezpečně,“ řekl ještě před změnou Gasly, který i aktivně tlačil na zjemnění trestů.

Změna v podstatě spočívá v tom, že komisaři přestali k časovým a jiným trestům udělovat i trestní body, pokud usoudili, že viník nemohl nikoho ohrozit. Dobrým příkladem je nedodržení hranic trati v místě, kde lze získat čas na kolo, ale není to nebezpečné místo. Úprava však nic nemění na faktu, že Gasly má na kontě 10 trestných bodů a pokud mu budou před 22. květnem uděleny ještě dva, tak nebude puštěn na start nejbližší velké ceny.

FIA také oznámila, že přestává měřit porpoising jednotlivých vozů. Začala s tím loni, ve druhé polovině sezony, aby týmům zabránila v pokusech nastavit svým vozům extrémně nízkou světlou výšku a získat tak rychlostní výhodu výměnou za bušení podlahou o asfalt, které mohlo vést i k nebezpečným situacím. Již v té době však byl porpoising na ústupu a vozy pro letošní sezonu byly navrženy podle upravených technických pravidel, čímž se povedlo porpoising ještě více potlačit a měření je tedy zbytečné. FIA však upozorňuje, že limity zůstaly v platnosti a má možnost měření obnovit, pokud si všimne, že vozy za jízdy opět přespříliš buší podlahou o asfalt.

Gasly loni nejezdil zvlášť nebezpečně, ale často se dopouštěl menších provinění. Foto: AlphaTauri

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine