Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ze ztráty bodů už má noční můry

Ze ztráty bodů už má noční můry

A nejspíš není jediný.

Pierre Gasly je zděšen pokaždé, když si spočítá, kolik bodů mu už od začátku roku přeteklo mezi prsty. Talentovaný Francouz má po devíti závodech sezony na kontě pouhých 16 bodů a donedávna byl v pořadí šampionátu až za týmovým kolegou Júkim Cunodou.

Už z toho mám noční můry, když vidím, o kolik mnoho bodů jsme již letos přišli kvůli nejrůznějším chybám a incidentům,“ řekl Gasly, jenž vidí část problému i v tom, že konkurenceschopnost vozu AlphaTauri má velké výkyvy v závislosti na okruzích. „Cílem je prostě být v neděli večer spokojen s odvedenou prací. Když je vůz dostatečně rychlý na páté místo, tak chci páté místo. Když na deváté, tak mi musím být spokojený s devátým.

Z devíti závodních víkendů měl Gasly problém nebo smůlu v Bahrajnu (selhání pohonné jednotky), Saúdské Arábii (safetycar těsně po jeho zastávce v boxech), Imole (kolize se soupeřem v prvním kole sprintu), Miami (kolize se soupeřem), Španělsku (poškození předního křídla po startu plus kolize v pozdějším průběhu závodu), Ázerbájdžánu (vypadnutí ve Q1 z velké části zapříčiněno červenou vlajkou vyvolanou týmovým kolegou) a v Kanadě (problém s brzdami ve Q1).

Nebýt pátého místa v Ázerbájdžánu, byl by v šampionátu dosud mezi posledními. Foto: AlphaTauri

Gaslyho tým je aktuálně na sedmém místě, ale jeden tým musí být rozčarovaný snad ještě více. Americký Haas po předsezonních turbulencích a výměně jezdce na poslední chvíli vykročil do sezony jako z velké knihy, po prvním závodě se zařadil na třetí místo Poháru konstruktérů poté, co Kevin Magnussen v Bahrajnu obsadil páté místo. Hned poté přidal dva bodíky v Saúdské Arábii, jenže pak už přišel pouze jeden bod za sprint a dva za velkou cenu v Imole. Od té doby táhne šňůru již pěti závodů bez bodu. A Mick Schumacher má na kontě nulu, takže Haas se ze třetího místa propadl až na deváté a hlouběji to už snad ani nejde, protože za ním zůstal pouze pokulhávající tříbodový Williams.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: AlphaTauri