Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

AT03 mělo po celou dobu nadváhu

AT03 mělo po celou dobu nadváhu

Gasly dává nahlédnout do zákulisí přestupu.

Až po skončení sezony 2022 se Pierre Gasly podělil o informaci, co ho v roce 2022 tak brzdilo. Jeho tým AlphaTauri obsadil deváté, tedy předposlední místo Poháru konstruktérů, což je nejhorší výsledek od roku 2018, kdy tento tým ještě závodil pod jménem Toro Rosso.

Očekávání byla vysoká. Po loňské sezoně jsme cítili, že jsme dobře rozjetí a změna pravidel byla viděna jako velká příležitost udělat skok vpřed. Mohu říci, že očekávání AlphaTauri ještě nikdy nebyla tak vysoká, i díky rozpočtovému stropu. Nezačali jsme nejlépe, ale spoléhali jsme, že budeme vítězi závodu ve vývoji. Nepovedlo se. Základ vozu nebyl vůbec špatný, ale po celou sezonu nás brzdila nadváha.

Byli jsme nějakých 12 až 13 kilogramů nad limitem, nepodařilo se nám to snížit, takže jsme ztráceli tak 3.5 desetiny v každém kole. A tolikrát jsme přišli o účast ve Q3 o jednu nebo dvě desetiny... A když máte těžší vůz, pneumatiky více trpí, pak se to nabaluje jako sněhová koule.

Gasly se již zabydluje v anglickém sídle francouzského týmu. Foto: Alpine

Během sezony se rozhodlo, že Red Bull Gaslyho pustí do Alpinu a uvolněnou sedačku v AlphaTauri nabídne Nycku de Vriesovi. Red Bull je majitelem a hlavním sponzorem týmu, takže jeho šéf Franz Tost nemá na výběr jezdců moc velký vliv. Gaslyho odchodu mu prý bylo líto, po pěti společných sezonách (přerušených půlrokem, kdy Gasly závodil za Red Bull Racing) si na sebe zvykli. Bývalé Toro Rosso bylo vnímáno pouze jako juniorský tým, mladí jezdci se v něm střídali rychle, zpravidla po maximálně třech letech.

Jsem týmu vděčný, že pochopil, že už toužím po změně, po boji o přední pozice. Mluvil jsem o tom s Helmutem (Markem) i Christianem (Hornerem), ale dlouhé rozhovory jsem měl hlavně s Helmutem. Viděl jsem, že Franz má slzy na krajíčku, když se o tom dověděl,“ řekl francouzský závodník. „Bylo nám spolu dobře, naše spolupráce fungovala na výbornou. Ale všichni pochopili, že tohle je moje velká příležitost a přizpůsobili se tomu. A za to jsem jim moc vděčný.

Zdroj: Formula1, MotorsportWeek, úvodní foto: AlphaTauri