Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

AlphaTauri si nejspíš ponechá současné jezdce

AlphaTauri si nejspíš ponechá současné jezdce

Ani jeden z nich nemá možnost odchodu.

Helmut Marko naznačil, že jezdecká dvojice týmu AlphaTauri se ani příští rok měnit nebude. Otázky směřované k obsazení těchto dvou míst logicky přišly hned poté, co bylo oznámeno, že tým Red Bull Racing dal Sergiu Pérezovi dvouletý kontrakt. V sezonách 2023 a 2024 se tedy jezdecká dvojice většího z týmů Red Bullu nebude měnit, což zahatilo cestu Pierrovi Gaslymu i Júkimu Cunodovi. Oba ale mají platný dlouhodobý kontrakt, který museli podepsat, když vstupovali do juniorského programu Red Bullu.

Checkův kontrakt jsme podepsali již v pátek v Monaku, aby se pak mohl soustředit na zbytek víkendu,“ prozradil Helmut Marko v rozhovoru pro Formel1. „Než jsem podepsal s Pérezem, samozřejmě jsem mluvil s Gaslym. Uvidíme, jak se to vyvine v roce 2023. Jaké má další možnosti? Z pohledu AlphaTauri nevidím lepší alternativu než jeho.

Není to poprvé, co Marko v souvislosti s Gaslym zmínil rok 2023. Nejspíš až po příští sezoně bude zcela svobodný. Francouz by se ještě mohl uvolnit, kdyby ho AlphaTauri nepotřebovalo, což ale není pravděpodobné, jelikož z aktuálního Red Bull Junior týmu se zatím do F1 nikdo silně nehlásí.

"Asi můžeme předpokládat, že zůstanou současní jezdci."

Gaslymu, který si od vyhazovu z Red Bull Racingu už stihl napravit pošramocené renomé, tedy nezbylo nic jiného, ​​než uznat Pérezovy kvality.

Musím říct, že je to logická volba. Nezaskočilo mě to, nejsem překvapen, považuji se za velmi objektivního člověka,“ řekl šestadvacetiletý závodník. „Pérez splňuje vše, co Red Bull požaduje od druhého jezdce. Má fantasticky rozjetou sezonu, podává vynikající výkony, je rychlý, má i finanční podporu, má zkušenosti, prostě se na to místo hodí.

Zmínit pozici jezdce číslo 2 a mexické sponzory na voze Red Bullu nebylo od Gaslyho moc hezké, ale musíme chápat hořkost v jeho ústech. Pokud se mu i podaří najít sedačku v silnějším týmu, sedne si do ní až ve vzdáleném roce 2024.

"Tak nevím, jestli bych to nazval silnou pozicí," řekl Gasly, když o něm redaktor Autosportu řekl, že je v silné výchozí pozici pro vyjednávání s jinými týmy. „Ale můžu říct, že momentálně jsem pro období po roce 2023 otevřený všem nabídkám. Nemám závazky týkající se roku 2024. Teď ale můžu pouze čekat. Chci dále diskutovat i s Helmutem, protože bych rád zůstal součástí programu, ale musí to být dohoda, která bude vyhovovat všem stranám.

Gasly by ale neměl být příliš sebevědomý, Júki Cunoda letos zatím nasbíral více bodů než on. To musí změnit, chce-li v zimě oslovit týmy jako McLaren nebo Alpine.

Dlouhodobá smlouva bude Gaslyho držet v AlphaTauri ještě rok a půl. Foto: AlphaTauri

Zdroj: Autosport, Formel1, úvodní foto: AlphaTauri