Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull mi neumožnil uspět!

Red Bull mi neumožnil uspět!

Gasly otevřeně o půl roku nespravedlnosti.

Pierre Gasly poskytl rozhovor sportovně zaměřenému webu The Players Tribune a o svém trápení s týmem Red Bull v roce 2019 mluvil otevřeně, jako dosud nikdy. Může to být tím, že velká část rozhovoru byla věnována vzpomínkám na přátelství s Anthoinem Hubertem, který měl ve stejný rok smrtelnou nehodu v závodě F2 na okruhu Spa-Francorschamps a mluvení o tom mladého jezdce rozcitlivělo. Druhou možností je, že Gasly už nevidí reálnou šanci na návrat do týmu Red Bull a svou budoucnost vidí někde jinde, protože tohle se šéfům Red Bullu nebude líbit.

"Po opravdu dobré sezoně 2018 s Toro Rosso mi Helmut Marko zavolal a řekl mi, že mě chce v Red Bullu. Vyhráli mnoho šampionátů a Sebastian Vettel mi byl v dětství velkou inspirací, takže se mi splnil sen. Byl jsem ve vytržení. Rád bych vám řekl, že to pak bylo přesně takové, jak jsem si představoval, ale nebylo. Prostě nebylo," prozrazuje francouzský jezdec.

"Ode dne, kdy jsem ve voze udělal první chybu, se mi lidé začali otáčet zády. Během zimních testů jsem měl havárii a od té doby to už nikdy nebylo dobré. První dva závody za Red Bull byly těžké a hned se na mě vrhla média. Cokoliv jsem řekl bylo překrouceno, aby to vypadalo jako výmluva. A nikdo se mě nezastal.

Vůz nebyl perfektní a dělal jsem všechno proto, abych se každý víkend něco naučil a zlepšil se, ale... Řeknu to takto: V Red Bullu jsem to měl těžké, protože jsem necítil podporu a neměl jsem stejné podmínky jako jiní. A to já prostě nedokážu akceptovat. Každý den jsem makal, snažil se týmu přinést výsledky, ale nedostal jsem všechny nástroje potřebné k tomu, abych mohl uspět. Navrhoval jsem řešení, ale nikdo mě neposlouchal, nebo to trvalo týdny, než se něco hnulo.

Z nějakého důvodu jsem nezapadl. Nefungovalo to. Nejsem typ, který by začínal mediální přestřelky, protože jsem Red Bullu vděčný, že mi dal šanci a za všechno, co udělal pro mou kariéru. Jsem vděčný, ale to neznamená, že nemohu říct pravdu. A pravdu jsem právě řekl.

Po Maďarsku jsem se rozloučil s Anthoinem a šel si užít dovolenou. Ještě předtím jsem zavolal šéfovi týmu, Christianu Hornerovi, jen abych se zeptal, co víc mohu udělat, abych měl lepší výsledky, a také abych ho požádal, aby se podíval na mou stranu garáže a pomohl najít řešení. Christian řekl, že udělá, co bude v jeho silách. To bylo všechno. Chtěl jsem jezdit lépe, chtěl jsem na sobě pracovat.

Jenže během dovolené ve Španělsku mi zatelefonoval Helmut Marko. "Posíláme tě zpět do Toro Rosso výměnou za Alexe Albona. Nekončíme s tebou, ale při všem tom mediálním humbuku to takto bude lepší." I taková je F1. Nebudu lhát, bylo mi nanic. Vzalo mě to. Chci být mistrem světa, ale kdo ví, kdy dostanu další šanci sednout do podobně rychlého vozu? Udělat v tomto sportu krok vzad není vůbec snadné."

Horner Gaslyho zklamal. Foto: Red Bull

Jeho náhradník Albon se výkonům Maxe Verstappena nepřiblížil ani po roce a půl, zatímco Gasly našel ztracenou sebedůvěru a loni dokonce ve voze AlphaTauri vyhrál Velkou cenu Itálie. Přesto dá Red Bull letos šanci Sergiu Pérezovi, prvnímu jezdci "zvenčí" od roku 2007. Vysvětlením je, že Gasly je nyní příliš důležitou součástí AlphaTauri, kterého konkurenceschopnost půjde rychle nahoru. Ale pamatujeme si klepy o tom, že frustrovaný Francouz stihl za půl roku v Red Bulle nadělat příliš mnoho zlé krve a jeho rychlý návrat by byl komplikovaný.

Zdroj: The Players Tribune, úvodní foto: Red Bull