Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Gasly potvrzen v AlphaTauri

Gasly potvrzen v AlphaTauri

Před rokem 2024 nikam neodejde.

Tým AlphaTauri potvrdil, že i v roce 2023 za něj bude závodit Francouz Pierre Gasly. Nejedná se o velké překvapení, jelikož Gasly je stále pod dlouhodobou juniorskou smlouvou s Red Bullem, která vyprší až na konci příštího roku. Jezdec, jenž si po nevydařeném prvním pokusu ve velkém týmu Red Bull Racing už stihl napravit renomé, ale přesto v uplynulých měsících mluvil o touze odejít do jiného týmu.

AlphaTauri je mu už příliš malé a postup do A-týmu Red Bullu zablokoval dvouletý kontrakt se Sergiem Pérezem, který byl podepsán na začátku víkendu Velké ceny Monaka. Jelikož Max Verstappen má v Red Bullu místo jisté na mnoho let, je už teď jasné, že Gaslymu místo nezbude ani příští rok. V minulosti se Carlosi Sainzovi ve velmi podobné situaci podařilo zdrhnout do Renaultu, ale to bylo výměnou za pohonné jednotky. Tentokrát se podobný obchod nerýsuje, takže mladý jezdec musí zůstat ještě alespoň rok a AlphaTauri se rozhodlo ukončit spekulace.

"S týmem jsem už pět let a jsem hrdý na to, co jsme spolu dokázali a na progres, kterého jsme dosáhli," řekl Gasly. „Rád zůstanu se Scuderii AlphaTauri. Letos před nás nová pravidla postavila novou výzvu a jistota stability na dalších 18 měsíců jistě prospěje našemu úsilí.

Na konci roku vyprší smlouva druhému jezdci AlphaTauri. Júki Cunoda je ve F1 druhý rok a je evidentně vyzrálejší než loni, což nejspíš bude stačit k tomu, aby si místo udržel. V nižších sériích se žádný junior Red Bullu nezdá být silným kandidátem na místo v týmu F1 a angažmá japonského jezdce je viděno i jako součást dobrých vztahů s automobilkou Honda, která už sice oficiálně není ve F1, ale stále vyrábí motory pro oba týmy Red Bullu.

Gasly za tým z Faenzy poprvé závodil v roce 2017. Foto: Toro Rosso

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri