Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Red Bull AlphaTauri neprodá

Red Bull AlphaTauri neprodá

Místo toho bude expandovat do Anglie

Nový management společnosti Red Bull neprodá tým AlphaTauri, menší ze dvou týmů Red Bullu ve F1. Informaci o možném prodeji rozšířil Helmut Marko, později i sám informoval, že tým se prodávat nebude, ale mohou ho čekat velké změny. Takovou by bylo i úplné přestěhování týmu z italské Faenzy do Anglie, aby tam fungoval v synergii s týmem Red Bull Racing. Teprve teď padlo finální rozhodnutí, že tým se neprodá ani neopustí Itálii, ale bude expandovat.

Součástí změn je i odchod Franze Tosta, kterého nahradí Laurent Mekies a Peter Bayer. K týmu se již připojil marketingový expert Lars Stegelmann jako obchodní ředitel a možná je prý změna jména týmu, jelikož módní značka AlphaTauri neexpanduje tak rychle, jak Red Bull očekával.

Týmy díky růstu popularity F1, hlavně v USA, zavedení rozpočtového stropu a vytvoření bariéry pro vstup nových týmů, úžasně nabraly na ceně a vlastnit dvě z deseti stájí je i pro společnost jako Red Bull velký luxus. Vítězný Red Bull Racing dělá společnosti radost, jenže AlphaTauri se drží na chvostu pelotonu, proto jsou změny pochopitelné. Místo prodeje (který by ublížil i programu pro mladé jezdce v nižších seriálech a mladí zůstávají důležitou cílovkou výrobců energetických nápojů) se však bude expandovat v Anglii.

Aerodynamické oddělení týmu již má centrálu v Bicestru. Původně tým pouze využíval tamní větrný tunel, poté dávalo smysl umístit do Anglie i aerodynamiky. Od roku 2021 sice AlphaTauri přestalo využívat tento starý tunel, Red Bull Racing se s ním podělil o moderní tunel v Bedfordu, jenže aerodynamici zůstali v Bicestru. Zní to, jako by byli členové týmu AlphaTauri rozházeni všude možně, jenže Bicester, Badford a Milton Keynes jsou anglická města vzdálená od sebe pouhých 40 až 60 minut jízdy autem.

AlphaTauri čekají změny, možná se už nebude jmenovat AlphaTauri, ale majitel zůstane stejný. Foto: AlphaTauri

Je definitivně rozhodnuto. AlphaTauri zůstane ve stoprocentním vlastnictví Red Bullu a bude pokračovat jako juniorský tým,“ prozradil opět Helmut Marko, poradce Red Bullu pro motorsport. „Dáme si záležet na synergiích v každé oblasti, kde to pravidla umožňují. Kooperace s Red Bull Racingem bude užší, i co se týče operování pod rozpočtovým stropem. Peter Bayer přináší z FIA důležité know-how, ze kterého bude těžit i RBR.

Nikdy jsem nepochyboval, že tým zůstane ve Faenze, máme tam vybudovanou infrastrukturu. Ale už teď máme spoustu zaměstnanců v Anglii, celý aerodynamický tým. V budoucnosti, pokud v Anglii najdeme inženýry, kteří se z různých důvodů nebudou chtít stěhovat do Itálie, budeme jim moci nabídnout práci v Anglii. Přivést zkušené inženýry do Itálie bylo vždycky těžké. Zkušenému inženýrovi je zpravidla alespoň 35-40 let, už má rodinu, děti.

Když se Toro Rosso přejmenovávalo na AlphaTauri, byla snaha přestat mluvit o juniorském týmu a tuto nálepku vyměnit za hezčí, nazývat ho menším sesterským týmem Red Bull Racingu. Měla to být zpráva o rostoucí samostatnosti týmu. Z Markových slov se zdá, že AlphaTauri dělá krok zpět, opět je juniorským týmem, který bude samostatný pouze tam, kde pravidla neumožňují opak.

Zdroj: Formel1, úvodní foto: AlphaTauri