Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tost odejde z místa šéfa AlphaTauri

Tost odejde z místa šéfa AlphaTauri

Stáj povede Mekies z Ferrari.

Pro Franze Tosta je rok 2023 posledním rokem na místě šéfa týmu AlphaTauri. Od příštího roku italskou stáj Red Bullu povede Laurent Mekies, jenž odchází z Ferrari. Tost zůstane na místě šéfa týmu do konce sezony, přičemž Mekies začne ve Faenze pracovat někdy v průběhu roku.

Již 67letý Rakušan byl v čele týmu od roku 2006, což je rok, kdy společnost Red Bull dokončila odkoupení týmu Minardi. Tehdy ho pojmenovala Scuderia Toro Rosso a až do roku 2008 vlastnil polovinu z něj Gerhard Berger. Od té doby byl Tost jasným lídrem týmu, ačkoli o jezdcích a motorech jménem majitele rozhoduje další Rakušan, Helmut Marko.

Po smrti Dietricha Mateschitze a po zklamání z rychlosti loňského i letošního vozu se do čela týmu postaví 46letý Francouz, který si Faenzu pamatuje z působení v Minardi i v prvních letech týmu Toro Rosso. Poté odešel do FIA, kde byl ředitelem bezpečnosti a zástupcem ředitele závodů a mnozí ho považovali za přirozeného nástupce Charlieho Whitinga, ale místo toho v roce 2018 přijal místo sportovního ředitele Ferrari. Když byl v čele Scuderie Ferrari Mattia Binotto, postavil ho do čela logistiky, později z něj udělal zástupce šéfa týmu a závodního ředitele, měl být lídrem cestujícího týmu, když se Binotto rozhodne raději zůstat v továrně. Binotto je však pryč, a nový šéf Frédéric Vasseur prý považoval Mekiese za přetíženého a začal jeho funkce rozdělovat mezi ostatní členy týmu.

AlphaTauri zároveň získalo z FIA Petera Bayera, kterému svěří křeslo generálního ředitele.

Rád bych poděkoval Dietrichu Mateschitzovi, který mi svěřil vedení Scuderie Toro Rosso a Scuderie AlphaTauri na 18 let. Měl jsem to privilegium vést tým tak dlouho a velké potěšení pracovat s mnoha nadšenými a chytrými lidmi sdílejícími mou vášeň pro F1,“ řekl Tost, jenž s týmem zažil i dvě vítězství, obě na domácí půdě týmu v Monze. „Je mi 67 a nastal čas předat otěže Peterovi a Laurentovi, novému generálnímu řediteli a novému šéfovi týmu. Jsou to dva velcí profesionálové, kteří tým pozvednou na nový level.

Kromě AlphaTauri to samozřejmě ovlivní tým Ferrari, který se od Binottova odchodu už rozloučil i s hlavním stratégem Inakim Ruedou i šéfdesignérem Davidem Sanchezem.

Mekies se po působení ve FIA a ve Ferrari vrací do svého prvního týmu a bude mu šéfovat. Foto: FIA

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri