Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

De Vries konečně promluvil

De Vries konečně promluvil

Měl více testovat, míní Tost.

Od svého propuštění z AlphaTauri se Nyck de Vries neobjevil na veřejnosti, nemluvil s novináři, neposílal vzkazy a na sociální sítě nenapsal ani čárku. Změnilo se to na začátku víkendu VC Maďarska. Poděkoval za šanci, kterou dostal a jde dál.

Pouze krátká zpráva... Po nedávných událostech jsem se rozhodl vzít si čas pro sebe, odstřihnout se od sociálních sítí. A budu v tom pokračovat,“ napsal De Vries na svůj instagram. „Chci poděkovat Red Bullu a Scuderii AlphaTauri za příležitost žít svůj sen. Samozřejmě je mi velmi líto, že šance, po které jsem tak dlouho toužil, skončila předčasně. Ale život není cíl, život je cesta a člověk občas musí jít i trnitými cestami, když jde za svým. Jsem vděčný za naše privilegované životy, hrdý na svou cestu a svou rodinu. Beru to jako další zkušenost, po které se posunu dál, do další kapitoly. Všem vám děkuji za povzbudivé komentáře, vaše podpora mě velmi těší.

De Vries už potřeboval uklidnit situaci, protože některá média využila jeho ticho k tomu, aby si vymýšlela drby. V Itálii se psalo, že De Vries měl mít slíbené místo v týmu Red Bull Racing v roce 2025 a že po vyhazovu řekl, že se nediví, vždyť se jedná o partu, která Lewisi Hamiltonovi ukradla osmý mistrovský titul. Jezdcův manažer řekl, že se jedná o falešné zprávy, že De Vries nemluvil s nikým, speciálně s nikým z médií, a to včetně italských médií a momentálně spolu zvažují právní kroky.

O svých pocitech v Maďarsku mluvil Franz Tost, šéf AlphaTauri. Je však třeba mít na paměti, že při výběru jezdců do tohoto týmu má Helmut Marko, šéf motorsportu Red Bullu, větší slovo než Tost.

"Bylo to těžké rozhodnutí, protože jsme si s Nyckem rozuměli," řekl Tost. „Minulý týden jsem s ním mluvil telefonicky. Neměl to u nás snadné. Jako všichni nováčci, i on měl na začátku roku nevýhodu, že závodil na tratích, které neznal. Melbourne, Miami, Saúdská Arábie... A v Baku byl sprinterský víkendy, takže po jediném tréninku hned kvalifikace. Ideálně by měl mít nováček před prvním závodem odjetých alespoň pět tisíc testovacích kilometrů, jako (Oscar) Piastri díky Alpinu. Tak by se to mělo dělat.

Kromě toho, náš vůz nebyl konkurenceschopný a v problémovém voze to má jezdec ještě těžší. Očekával jsem však mnohem lepší výkony v Rakousku a Silverstonu. Když jsme rozhodovali o výměně, mysleli jsme na to, že na konci sezony přijdou další pro něj neznámé okruhy v Singapuru, Japonsku, Mexiku, Austinu a Kataru. (Daniel) Ricciardo je zkušený jezdec a pomůže nám zlepšit vůz.

De Vries v Cunodově věku nedostal šanci závodit ve F1 a ve věku 28 let s ním už Red Bull neměl trpělivost. Foto: AlphaTauri

Sebastian Vettel, jenž začínal v týmu z Faenzy, označil De Vriesovo vyhození za tvrdé až brutální. Lewis Hamilton, který se s De Vriesem zná díky Nizozemcovu působení na pozici testovacího jezdce Mercedesu, poznamenal, že Red Bull takto fungoval od svých začátků ve F1. Oba šampioni se shodli, že De Vries je příjemný společník a dobrý jezdec. Júkimu Cunodovi připomněli brífinky po trénincích sledování Nikiho Laudy ve filmu Rivalové, tak detailně a jasně prý De Vries popisoval chování vozu AT04.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri