Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

AlphaTauri si vybralo De Vriese

AlphaTauri si vybralo De Vriese

Nizozemec se přece dočkal.

Nizozemci Nycku de Vriesovi se nepovedlo dostat do F1, navzdory zisku titulu ve F2 v roce 2019. Zaměřil se tedy na vytrvalostní závodění, a hlavně na Formuli E, kde se stal šampionem v roce 2021. Nečekanou shodou okolností se ale letos jednou dostal do vozu Williamsu a do VC Itálie. A rovnou pro tento tým získal vzácné body. Další shodou okolností mělo AlphaTauri možnost uvolnit pro něj závodní kokpit sezony 2023, a tak se po účasti v juniorských programech McLarenu a Audi a po závodění za tým Mercedes ve FE dostává do rodiny Red Bullu.

Jsem extrémně nadšený, že se v roce 2023 připojím k týmu AlphaTauri,“ oznámil De Vries. „Chci tímto poděkovat Red Bullu i týmu, že mi dávají tuto šanci ve F1. Po F2 jsem trochu odbočil do jiné větve motorsportu, ale F1 zůstala mým snem a jsem vděčný, že si ho budu moci splnit. Letos jsem se při několika příležitostech dostal do vozu sezony 2022, což je skvělé z pohledu přípravy na příští sezonu.

AlphaTauri sice tvrdí, že De Vries se na jeho radar nedostal díky Velké ceně Itálie, avšak nepopírá její klíčovou roli při rozhodování. Italský tým přitom nemusel nikoho hledat, na příští rok měl smlouvy s Júkim Cunodou i Pierrem Gaslym. Francouzův dlouholetý juniorský kontrakt se už ale blížil ke konci, tak se Red Bull a AlphaTauri chopili příležitosti, když se naskytla.

„(VC Itálie) Měla obrovský vliv. Tam ukázal svůj potenciál,“ řekl šéf týmu, Franz Tost. „Jel fantasticky, nedělal chyby, takže to bylo snadné rozhodnutí. Monza byla důležitá, ale my jsme ho měli na radaru déle. A bylo i shodou okolností, že z jiného týmu odešel jiný jezdec (Fernando Alonso z Alpinu, před ním Sebastian Vettel z Aston Martinu) a tým Red Bull (předem) rozhodl, že v roce 2024 nevyužije služeb Pierra Gaslyho.

Max Verstappen v Japonsku prozradil, že po VC Itálie spolu zašli na večeři a on De Vriesovi poradil, aby v pondělí prostě zkusil zavolat Helmutu Markovi, jenž je u výrobce energetických nápojů šéfem aktivit v motorsportu. Zajímavé je, že ačkoli Verstappen kráčí za druhým titulem a De Vriese čeká nováčkovská sezona, 27letý De Vries je o dva a půl roku starší než Verstappen. Závodění za AlphaTauri mu však dává přímé napojení na Red Bull, za který by tak za pár let mohli závodit dva nizozemští jezdci. Sergio Pérez má s týmem Red Bull smlouvu do roku 2024.

Jeden závod změnil De Vriesovu kariéru. Foto: Williams

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri