Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Tomáš Kostka před závodem v Monte Carlu

Tomáš Kostka před závodem v Monte Carlu

"Je potřeba zůstat mentálně silný."

Naprosto výjimečné postavení v letošním kalendáři WS Renault 3,5 má nepochybně závod v ulicích Monte Carla. Vždyť se pojede jako součást programu Velké ceny Monaka F1. Adeptům formulové slávy se tak naskýtá velká šance předvést své umění před zraky těch nejpovolanějších - šéfů a manažerů stájí formule 1.
 
Bude mezi nimi i český reprezentant Tomáš Kostka, který se stal v tomto roce členem týmu Draco Racing USA. Mezi obrubníky monackých ulic se bude proplétat již podruhé a rozhodně chce dát zapomenout na své loňské nepříliš vydařené vystoupení.
 
Tomáš Kostka je navzdory svému mládí již velmi zkušeným a univerzálním závodníkem. Po začátcích s formulemi Ford a BMW na sebe poprvé výrazně upozornil v roce 2003 v německém Recaro F3 Cupu. V následující sezóně, po krátké epizodě v seriálu Euro 3000, zakotvil v tehdejší Světové sérii Nissan, jíž zůstal věrný i po její přeměně na Světovou sérii Renault 3,5. Mezi jeho týmové kolegy patřili kupříkladu pozdější pilot F1 Narain Karthikeyan nebo jeden z nejlepších italských jezdců Enrico Toccacelo, u Draca je jeho stájovým partnerem talentovaný Venezuelan Pastor Maldonado.
 
Kostka je vysoce ceněn také jako testovač. Přispívá k tomu především jeho schopnost účinné komunikace s techniky, podložená dobrými jazykovými znalostmi (plynně mluví anglicky a německy, učí se italsky a španělsky).
 
 
V letošním roce se Tomáš přestěhoval v souvislosti s angažmá u Draca do italského městečka Pontremoli. Velkou část dne mu zabírá trénink v nedalekém Viareggiu, kde se rovněž podílí na programu kondiční přípravy profesionálních jezdců Formula Medicine. Vzácný volný čas dělí mezi nutnou relaxaci, studium jazyků a oblíbený fotbal.
 
Tomášův recept na nástrahy monackého závodu je zdánlivě jednoduchý: „Zdejší trať vyžaduje maximální preciznost a extrémní cit pro auto. Je potřeba zůstat mentálně silný, být nad věcí a hlavně udržet koncentraci.
 
Zdá se, že Kostkovi se zatím daří toto dodržovat. Ve čtvrtečním volném tréninku byl pátý nejrychlejší, Maldonado ho dokonce vyhrál: „Použili jsme nastavení Draca z loňska, kdy tu vyhrálo, a funguje to. Na setupu uděláme před kvalifikací už jen drobné úpravy. Se svým výkonem jsem spokojený, škoda jen, že bylo tolik červených vlajek, ale to k Monte Carlu už patří.
 
Dnes měl Tomáš Kostka volno. Využil ho v doprovodu Pavla Turka a českého soutěžního jezdce Jana Kopeckého k návštěvě padoku F1. „Byli jsme se podívat u McLarenu a také jsem se osobně potkal s Davidem Coulthardem,“ pochlubil se Kostka.