Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Formule 1 se s Evropou rozloučila doublem Ferrari

Formule 1 se s Evropou rozloučila doublem Ferrari

Grand Prix Belgie - závod

Po porážce v nejrychlejším závodě a zároveň na domácí půdě v Monze kontrovalo Ferrari na nejdelší trati v kalendáři. V belgickém Spa slavila stáj z Maranella svůj další double. Suverénnímu Räikkönenovu vítězství přihlíželi druhý Massa, třetí Alonso a čtvrtý Hamilton.
 
Britský pilot se musel hned v úvodní zatáčce bránit manévru svého španělského kolegy. Alonso si nebral servítky a vytlačil Hamiltona do míst, kde ještě v loňském roce čněla zeď.
 
Lídr šampionátu chtěl kontrovat v Eau Rouge, v poslední chvíli se však zařadil za Alonsův vůz.
 
Ferrari zažilo mnohem klidnější vstup do závodu. Räikkönen si před Massou udržel první pozici a okamžitě zatopil pod kotlem, aby si vybudoval rozhodující náskok.
 
Krátké trvání měla Velká cena Belgie pro Fisichellu. Pilot Renaultu měnil včera po kvalifikaci motor a startoval z boxů, na konci prvního kola však jeho vůz mechanici zatlačili definitivně do garáže.
 
Druhý jezdec francouzské stáje Kovalainen, jenž vsadil na jednu zastávku v boxech, se po startu propadal pořadím jako kámen vhozený do vody. Na rovince prohrál souboj s Webberem, následně se potom v šikaně Bus Stop neubránil Heidfeldovi.
 
Zakrátko na jeho dveře klepal i druhý pilot BMW Kubica. Tentokrát však Fin nechtěl prodat svou kůži lacino a Polákovi se bránil zuby nehty. Jeho bitva však byla předem prohraná, což se potvrdilo krátce před prvními zastávkami v boxech.
 
V 8. kole z posledního místa zajel do garáže Vettel a mechanikům do vysílačky zahlásil, že má problémy se zatáčením doprava.
 
V 15. kole zamířil lídr Räikkönen do boxů následován třetím Alonsem. O kolo později si pro pneumatiky a palivo zajeli Massa a Hamilton, který bral nejvíce paliva z vedoucí čtveřice a vsadil na velmi krátkou poslední část. Tento risk mu však v závěru závodu žádnou výhodu nepřinesl.
 
Souboj o osmé místo si v posledních kolech zopakovali Kovalainen a Kubica. Finský pilot měl znovu plné ruce práce, aby se Kubicovo bmw neobjevilo blíže než jen v jeho zrcátkách.
 
Massa a Hamilton se ještě v samotném závěru snažili vyvinout tlak na své týmové kolegy, pořadí na čele se však už do cíle nezměnilo.
 
Stejně tomu bylo i na dalších pozicích. Páté místo připadlo BMW a Heidfeldovi, šestým místem se blískl Rosberg. Dva body za sedmé místo si z Belgie díky Webberovi odveze i Red Bull.
 
Do cíle se kvůli selhání techniky nedostali pouze Fisichella, Vettel, Coulthard, Wurz a Button.
 
p.
JezdecTým
Čas
1.
 K.Räikkönen Ferrari
1h20:39.066
2.
 F.Massa Ferrari
+ 4.695
3.
 F.Alonso McLaren
+ 14.343
4.
 L.Hamilton McLaren
+ 23.615
5.
 N.Heidfeld BMW
+ 51.879
6.
 N.Rosberg Williams
+ 1:16.876
7.
 M.Webber Red Bull
+ 1:20.639
8.
 H.Kovalainen Renault
+ 1:25.106
9.
 R.Kubica BMW
+ 1:25.661
10.
 R.Schumacher Toyota
+ 1:28.558
11.
 J.Trulli Toyota
+ 1:43.633
12.
 V.Liuzzi Toro Rosso
+ 1 kolo
13.
 R.Barrichello Honda
+ 1 kolo
14.
 A.Sutil Spyker
+ 1 kolo
15.
 T.Sato Super Aguri
+ 1 kolo
16.
 A.Davidson Super Aguri
+ 1 kolo
17.
 S.Yamamoto Spyker
+ 1 kolo

Neklasifikováni:

JezdecTým
NC
 J.Button Honda
kolo 37
NC
 A.Wurz Williams
kolo 35
NC
 D.Coulthard Red Bull
kolo 30
NC
 S.Vettel Toro Rosso
kolo 9
NC
 G.Fisichella Renault
kolo 2