Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vstup týmu Prodrive do formule 1 ohrožen?

Vstup týmu Prodrive do formule 1 ohrožen?

FIA zasedne kvůli Prodrive a zákaznickým šasi.

Prezident Mezinárodní automobilové federace nechá prošetřit Mezinárodním odvolacím soudem formální náležitosti vstupu týmu Prodrive do formule 1 příští rok.

Problémem  jsou zákaznická šasi, která měla být novou Concordskou dohodou příštím rokem umožněna. V současné doby si musí každý tým své šasi postavit sám. To je ostatně také předmětem sporu mezi týmy jako jsou Williams a Spyker (nejvíce nespokojené týmy) a Toro Rosso a Super Aguri. Williams a Spyker mají totiž zato, že Toro Rosso má šasi od Red Bullu a Super Aguri od Hondy.

Vzhledem k neschopnosti všech zúčastněných stran dohodnout se na novém znění Concordské dohody je dost možné, že přepadne platnost stávající i do příštího roku, a s ní i povinnost stavět vlastní šasi. To chtěl ale Prodrive kupovat.

Mezinárodní automobilová federace se 24. října bude v Londýně zabývat podnětem Williamsu právě s ohledem na Prodrive. Pokud Prodrive nebude schopen prokázat, že bude umět postavit své vlastní auto, může se stát, že je účast příští sezonu bude zrušena a přidělena jinému zájemci.

Současné pokusy ostatních týmů a Prodrivu, Toro Rosso a Super Aguri o dosažení jiné dohody (například odřeknutí finančních odměn za umístění v Poháru konstruktérů) zatím vzaly za své.