Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton klopýtl cestou k titulu, Räikkönen vítězí!

Hamilton klopýtl cestou k titulu, Räikkönen vítězí!

Grand Prix Číny - závod

O titulu rozhodne až Brazílie. Takový je výsledek Velké ceny Číny, ze které po naprostém selhání svých pneumatik odstoupil vedoucí muž šampionátu Lewis Hamilton. Dovolil tak Fernandu Alonsovi stáhnout druhým místem jeho bodový náskok a uchovat si naděje na titul až do samého závěru sezony. Z vítězství se v Šanghaji radoval Kimi Räikkönen a ani on tak ještě nepřišel o šanci být letos šampionem.
 
Už podruhé za sebou jsme byli svědky divokého mokrého závodu, i když počasí v Číně bylo k jezdcům v porovnání s tím v zaplavené Fuji ohleduplnější. Přesto se déšť na trať z pera architekta Tilkeho několikrát vrátil a jeho (ne)předvídatelnost hrála klíčovou roli v rošádě na vedoucích pozicích.
 
Začínalo se na mokru, první kapky dopadly na okruh už v momentě, kdy vozy vyrazily do zahřívacího kola. Po startu se Alonso tlačil na Massovo třetí místo, předjížděcí manévr mu však Brazilec s pomocí lehkého kontaktu oplatil.
 
Po deseti kolech byla už ideální stopa suchá a jezdci museli chladit své pneumatiky do mokra ve zbylých kalužích. Další dešťová nadílka byla otázkou několika minut.
 
V 15. kole zajel do boxů coby první z nejrychlejší čtyřky Hamilton a částečně tak vysvětlil důvody své včerejší rychlosti. Do vedení se dostala obě ferrari vedená Räikkönenem.
 
Ten před svojí zastávkou o sekundu překonal do té doby nejlepší kolo Lewise Hamiltona, na udržení první pozice mu to však nestačilo. Jeho chvíle však měla teprve přijít.
 
V polovině závodu totiž začaly krušné chvíle vedoucímu Hamiltonovi. Jeho zadní pneumatiky se dostaly na konec svého životního cyklu a toho dokázal finský pilot využít a protáhl se kolem Britova smýkajícího se mclarenu.
 
Vedoucí muž průběžného pořadí překvapivě nezamířil okamžitě do boxů a zkoušel se ještě prát s nepoddajným vozem. Když už měl v zrcátkách svého arcirivala Alonsa, rozhodl se zajet k výměně.
 
V nájezdu do boxů však chyboval a dostal se do kačírku, odkud mu nedokázali pomoci ani traťoví komisaři.
 
Hamiltonovo odstoupení dalo závodu nový náboj. Alonso, jehož ve včerejší kvalifikaci v rozhodující chvíli zbrzdil špatný tlak v pneumatikách a jenž vzhlížel už pouze k zázraku, se svého zásahu z nebes dočkal a zařadil se za Räikkönena na druhé místo.
 
Třetí skončil po poměrně nenápadném leč solidním výkonu Felipe Massa. Letošní GP Číny se velkými písmeny zapíše do historie stáje Toro Rosso. Sebastien Vettel odpověděl na svoji kontroverzní penalizaci tím nejlepším způsobem a dojel si pro čtvrté místo. Výsledek z říše snů zkrášlil ještě šestou pozicí Vitantonio Liuzzi.
 
Zkrátka nepřišel ani sesterský tým Red  Bull, ikdyž to po kvalifikaci vypadalo lépe než na konečné osmé místo v podání Davida Coultharda. Zlobit se nebude ani Honda, pro kterou vybojoval Jenson Button páté místo a tím nejlepší letošní výsledek.
 
p.
Jezdec Tým
Čas
1.
K.Räikkönen Ferrari
1h37:58.395
2.
F.Alonso McLaren
+ 9.8
3.
F.Massa Ferrari
+ 12.8
4.
S.Vettel Toro Rosso
+ 53.5
5.
J.Button Honda
+ 68.6
6.
V.Liuzzi Toro Rosso
+ 73.6
7.
N.Heidfeld BMW
+ 74.2
8.
D.Coulthard Red Bull
+ 80.7
9.
H.Kovalainen Renault
+ 81.1
10.
M.Webber Red Bull
+ 84.6
11.
G.Fisichella Renault
+ 86.6
12.
A.Wurz Williams
+ 1 kolo
13.
J.Trulli Toyota
+ 1 kolo
14.
T.Sato Super Aguri
+ 1 kolo
15.
R.Barrichello Honda
+ 1 kolo
16.
N.Rosberg Williams
+ 2 kola
17.
S.Yamamoto Spyker
+ 3 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
R.Kubica BMW
kolo 3
NC
L.Hamilton McLaren
kolo 3
NC
R.Schumacher Toyota
kolo 2
NC
A.Sutil Spyker
kolo 2
NC
A.Davidson Super Aguri
kolo 1