Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kimi Räikkönen senzačně mistrem světa!

Kimi Räikkönen senzačně mistrem světa!

Grand Prix Brazílie - závod

Fin Kimi Räikkönen se stal senzačně mistrem světa formule 1 roku 2007, když vyhrál Velkou cenu Brazílie! Finský závodník měl přitom nejmenší šance, když šel do závodu až na třetím místě za lídrem šampionátu Hamiltonem a druhým Alonsem. Jenomže Hamilton podlehl velkému tlaku a technickým potížím a Alonso na ferrari nestačil.

První zástavu srdce při dramatickém závodě s příchutí napínavého boje o titul na třech frontách dostali fanoušci již při startu, Räikkönen se propracoval před Hamiltona, ale pak jako by nestačil v Sennových esíčkách a Hamiltona trošku pozdržel, čehož využil Alonso, aby se dostal před Hamiltona.

Oba jezdci McLarenu spolu svedli souboj v následující zatáčce, ten však Hamilton těžce prohrál a propadl se na sedmou příčku. I to mu ale stačilo na titul, nebýt převodovky, která byla proti. Ta špatně fungovala a Hamilton se propadl až téměř na samotný chvost startovního pole!

To přineslo prozatímní titul Fernandu Alonsovi, který měl ovšem před sebou Räikkönen a ten Massu, který, kdyby Räikkönena za této konstelace pustil, předal titul právě Finovi!

Hamiltonovo auto jakoby si nechalo říct a Brit lámal jednoho soupeře za druhým, Barrichello, Sutil, Schumacher, Davidson, Sato, Nakajima, a tak dále. Hamilton zajízděl časy, také díky pomoci svého motoru, až o 2,5 vteřiny rychleji než Alonso! Za předpokladu, že by Massa pustil Räikkönena a Alonso zůstal nejléle třetí, by musel Hamilton až na pátou příčku.

Dalším bodem ve scénáři byly první zastávky v boxech. Ty po 20 kolech zahájil Felipe Massa z prvního místa, Räikkönen o kolo později, Alonso po něm a za ním Hamilton. V ten moment Jenson Button pomohl právě Hamiltonovi, protože odstoupil ze závodu. V závodě taky nepokračovali Fisichella a Yamamoto, z pátého místa ze závodu vypadl Mark Webber.

Do vzájemné kolize se ve 25. kole závodu dostali Adrian Sutil a Anthony Davidson v první zatáčce, když Sutil nezvládl pokus o předjetí.

Lewis Hamilton byl na problematickém třináctém místě, ale vláček jezdců před ním byl pěkně zhuštěný. Na pátého Trulliho mu chybělo 20 vteřin a dva jezdci ještě nebyli v boxech. Navíc své snažení parádně ozdobil svým předjížděcím manévrem na Rubense Barrichella na začátku 30. kola, skvělému také díky Barrichellovi, který o Hamiltonovi věděl.

V tuto chvíli se pod tlak dostal Alonso na třetím místě ze strany Roberta Kubici. Nakajima při své zastávce při premiérovém závodě za Williams sejmul pár mechaniků, kterým nejspíše přivodil nějaká zranění, a Robert Kubica předjel Fernanda Alonsa na třetím místě!

Hamilton po 34 kolech, tedy téměř v polovině závodu, proplul do první desítky, konkrétně na 9. místo. V tu chvíli byl šampionem Kimi Räikkönen a stačilo mu druhé místo. Hamilton zastavil podruhé ze tří pokusů a mezitím se vyboural Heikki Kovalainen.

Ve 44. kole udělal Massa chybu a ztratil hodně ze svého náskoku, zatímco Hamilton byl 8., ale čekala jej ještě extra zastávka v boxech a přitom byl půl minuty za sedmým Trullim.

Druhé zastávky v boxech pro čelo závodu přišly po 50 kolech, zahájil je Massa. Räikkönen zůstal o tři kola déle a dostal se do čela závodu a na dosah titulu!

Alonso byl v té chvíli na čtvrtém místě a Hamilton s malou nadějí na výrazný postup k pátému místu až osmý a s jednou extra zastávkou v plánu. Ta přišla v 57. kole a Hamilton se vrátil na devátém místě, do konce závodu zbývalo 14 kol, ztráta na páté místo byla půlminutová... Alonso se dostal na stupně vítězů po Kubicově třetí zastávce.

Hamilton začal zajíždět nejrychlejší kola závodu a jeho sportovní duch zaslouží uznání. Přesto to byl právě Hamilton, kdo neustál psychicky závěr sezony a Alonso dnes nebyl dostatečně rychlý, aby předstihl bezchybně jedoucího Räikkönena, kterému naopak závěr sezony patřil. Ke konci závodu do boxů zajel ještě Trulli, což posunulo Hamiltona na sedmé místo a na druhé místo celkového pořadí. Na Räikkönena to ovšem nestačilo! Tím spíš, když ten si vystřihl nejrychlejší kolo pět okruhů před koncem.

Sláva vítězům, čest poraženým...

p.
JezdecTým
Čas
1.
 K.Räikkönen Ferrari
1h28:15.270
2.
 F.Massa Ferrari
+ 1.493
3.
 F.Alonso McLaren
+ 57.019
4.
 N.Rosberg Williams
+ 1:02.848
5.
 R.Kubica BMW
+ 1:10.957
6.
 N.Heidfeld BMW
+ 1:11.317
7.
 L.Hamilton McLaren
+ 1 kolo
8.
 J.Trulli Toyota
+ 1 kolo
9.
 D.Coulthard Red Bull
+ 1 kolo
10.
 K.Nakajima Williams
+ 1 kolo
11.
 R.Schumacher Toyota
+ 1 kolo
12.
 T.Sato Super Aguri
+ 2 kola
13.
 V.Liuzzi Toro Rosso
+ 2 kola
14.
 A.Davidson Super Aguri
+ 3 kola

Neklasifikováni:

JezdecTým
NC
 A.Sutil Spyker
kolo 43
NC
 R.Barrichello Honda
kolo 40
NC
 H.Kovalainen Renault
kolo 35
NC
 S.Vettel Toro Rosso
kolo 34
NC
 J.Button Honda
kolo 20
NC
 M.Webber Red Bull
kolo 14
NC
 S.Yamamoto Spyker
kolo 2
NC
 G.Fisichella Renault
kolo 2