Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Něco víc o Schumacherově rozhodnutí skončit s F1

Něco víc o Schumacherově rozhodnutí skončit s F1

V podstatě nedostal na vybranou.

Michael Schumacher v roce 2006 neoznámil po vítězství při domácí Velké ceně Itálie odchoz z formule 1 dobrovolně. Tvrdí to alespoň majitel kontroverzního, přesto ale relativně zasvěceného magazínu BussinesF1.

Tom Rubython prohrál několik soudních sporů, když uvedl nepravdivé informace o některých osobnostech formule 1, a nakonec musel vyhlásti bankrot šťavnatého magazínu BussinesF1. Dnes ale tvrdí, že Schumacher dostal ultimátum: buď bude závodit vedle Kimiho Räikkönena, a nebo vůbec.

V poslední době prý rostlo napětí mezi Schumacherem, Jeanem Todtem a prezidentem Ferrari Lucou di Montezemolou. Zatímco poslední jmenovaný vidí jezdce stáje jako zaměstnance, Jean Todt se těšil se Schumacherem velmi vřelému přátelskému vztahu.

Montezemolo už o šest let dříve usiloval o Miku Häkkinena, ale tentokrát hradba Schumacher - Todt vydržela. Nyní si už Montezemolo, který se necítil pohodlný v situaci, kdy měl Schumacher ve formuli 1 silnější pozici než on sám nebo dokonce Bernie Ecclestone, nenechal další vývoj určovat.

Neznamenalo to nutně vyšoupnout Schumachera z týmu, pro něj ovšem nebylo přijatelné závodit za podmínek, které byly předloženy v situaci, že by týmovým kolegou byl Kimi Räikkönen. A navíc: platit dva tak drahé jezdce také nebylo dvakrát v plánu.

Ferrari podepsalo opci s Kimim Räikkönenem 25. srpna 2005. Na rok si za 5 milionů Ferrari koupilo přednostní právo. Na rok 2007 Ferrari podepsalo opci s Valentinem Rossim, šampionem MotoGP. Rossiho ale chtěli Schumacher a Todt, Montezemolo chtěl Räikkönena.

Montezemolo začal postupně cítit, že vazba Schumacher-Todt-Brawn je ve Ferrari silnější než on sám. A to už od doby, kdy si Schumacher zlomil na Silverstone v roce 1999 nohu a nechtělo se mu pomáhat Irvinovi. Šanci Montezemolo našel až v Räikkönenovi.

Poté, co Montezemolo podepsal smlouvu s Räikkönenem si vzal Schumacher čas na rozmyšlenou, ten mu ale Montezemolo nechtěl dát a řekl do Monzy. Právě v této době Ross Brawn řekl, že bez Schumachera nebude pokračovat.

Schumacher ale s Räikkönenem závodit nechtěl, a tak proti své vůli oznámil odchod.