Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

FIA přijala všechny šampiony do Síně slávy

FIA přijala všechny šampiony do Síně slávy

Todt vzpomínal na důležité momenty se Schumacherem

Včera se v Paříži konal galavečer, během kterého byla oficiálně založena Síň slávy FIA. Mezinárodní automobilová federace pod vedením Jeana Todta myšlenku na vlastní síň slávy pro nejlepší závodníky evidentně odpozorovala od NASCAR a závodu Indianapolis 500 a protože má co dohánět, v první vlně bylo přijato 33 jmen. Aby se nevytvořil nesmyslně dlouhý pořadník, byli do ní najednou zařazeni všichni mistři světa F1. Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel a Nico Rosberg se večera osobně zúčastnili spolu s rodinnými příslušníky a zástupci ostatních šampionů. Dost mezi nimi chyběl aktuální mistr světa Lewis Hamilton, jenž dal přednost Londýnu a Fashion Awards.

Todt chtěl, aby za Michaela Schumachera přišel někdo z jeho úzkého rodinného kruhu, ale manželka Corina se nacházela na opačné straně Atlantiku a syn Mick se omluvil kvůli testům ve Španělsku. Jménem sedminásobného mistra světa proto k přítomným promluvila jeho manažerka a Todt, bývalý šéf týmu Ferrari, si vzpomněl na dva momenty z roku 2000, které hodně říkají o Schumacherovi jako závodníkovi i osobnosti. Po zisku vytouženého titulu s Ferrari si nebyl jist, zda dokáže dále závodit.

"V roce 2000 Ferrari s Michaelem získalo titul, první po 21 letech," řekl Todt. "Když jsem ho doprovázel na stupně vítězů, řekl jsem mu, že naše životy v motorsportu už nikdy nebudou jako předtím. Ten den v Suzuce byl vrcholem mé kariéry. Druhý moment přišel po skončení oné sezony, před rokem 2001. Požádal mě, plaše, protože je to plachý člověk, ačkoli může vypadat arogantně, ale je plachý. Zeptal se mě, jestli bych mu umožnil soukromý test na Fioranu, aby se ujistil, že je stále schopný jezdit. Vždycky měl hodně pochyb o tom, zda je dobrým jezdcem. Ten test nakonec nedopadl nejhůře..."