Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen po problémech druhý, Felipe Massa vítězem!

Räikkönen po problémech druhý, Felipe Massa vítězem!

Grand Prix Francie - závod

Pod zakaboněnou oblohou odstartovala dost možná poslední Grand Prix Francie na okruhu Magny-Cours. Skvělou výchozí pozici měli oba jezdci týmu Ferrari, kteří okupovali první dvě místa. První dvě místa zůstala po startu nezměněná, velmi dobře vystartoval Jarno Trulli, který se dostal před Fernanda Alonsa.

Hned od prvních metrů se do stíhací jízdy pouštěli oba jezdci McLarenu. V pátém kole se Hamilton dostal v zatáčce Adelaide před svého kolegu Kovalainena.

Pole se velice brzy začalo trhat, už po osmi kolech činila ztráta třetího Jarna Trulliho deset vteřin. Jenson Button už dokonce musel po výměně nosu vozu poškozeného kolizí s vozem týmu Force India pouštět vozy rychlejší o celé kolo.

Těžkou ránu v bojích o bodované pozice utržil Lewis Hamilton. Za zkrácení si tratě musel projet boxovou uličkou.

Sérii prvních zastávek v boxech započal Fernando Alonso, který do té doby hájil čtvrté místo.

Jenson Button pokračuje v sérii velmi smolných výsledků a stal se prvním jezdcem, který v závodě odstoupil. Další britský závodník Lewis Hamilton se po své regulerní zastávce v boxech na chvíli objevil za vozy Ferrari, ovšem o kolo zpět. Odstartoval tím první velkou vlnu doplňování paliva a výměn pneumatik. Byl mezi nimi i vedoucí závodník Kimi Räikkönen.

Ten se po odbavení Felipeho Massy s velkým přehledem vrátil na první místo.

Své trápení za Nelsonem Piquetem ukončil Heikki Kovalainen na konci boxové uličky, kde se před velmi pomalu pohybujícího Brazilce dokázal dostat.

Na počátku druhé půlky závodu se stala věc nečekaná! Fanoušci Kimiho Räikkönena šokovaně sledovali silné zpomalování do té doby suverénního finského jezdce. Během několika kol se před něho dostal Felipe Massa!

Naštěstí pro Räikkönena se podařilo s problémem zápolit poměrně úspěšně a velice rychle tak srazit časy na kolo o tři vteřiny.

Na samotném čele závodu už druhé zastávky v boxech nic nezměnily. Felipe Massa zůstal první před Kimi Räikkönenem a Jarnem Trullim.

Čtrnáct kol před koncem začali někteří diváci na tribunách vytahovat deštníky. V závěrečné pasáži okruhu začalo poprchávat.

K velkému souboji o třetí místo došlo mezi Jarnem Trullim a Heikki Kovalainenem. Změnu v pořadí už to ovšem nepřineslo.

Pro vítězství a vedení v poháru jezdců si dojel Felipe Massa, double Ferrari zpečetil Kimi Räikkönen. Červeně laděn stupně vítězů doplnil Jarno Trulli.

Bodovanou osmičku doplnil Kovalainen, nenápadně, leč velmi spolehlivě jedoucí Robert Kubica, šestý byl Mark Webber. První dva body ve formuli 1 získal Nelson Piquet. Fernando Alonso nejspíš se závodem příliš spokojen nebude, dojel osmý.

Lewis Hamilton už se zřejmě po smolné GP Francie bude co nejvíce soustředit na domácí závod v Británii, který je další v pořadí. Zbývá nám už jen těšit se na závod v Silverstone, formulové Silicon Valley, které nám doufejme nabídne velké množství zajímavých momentů!

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 F.Massa  Ferrari
1h31:50.245
2.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 17.984
3.
 J.Trulli  Toyota
+ 28.250
4.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 28.929
5.
 R.Kubica  BMW
+ 30.512
6.
 M.Webber  Red Bull
+ 40.304
7.
 N.Piquet  Renault
+ 41.033
8.
 F.Alonso  Renault
+ 43.372
9.
 D.Coulthard  Red Bull
+ 51.021
10.
 L.Hamilton  McLaren
+ 54.538
11.
 T.Glock  Toyota
+ 57.700
12.
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 58.065
13.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1:02.079
14.
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo
15.
 K.Nakajima  Williams
+ 1 kolo
16.
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo
17.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1 kolo
18.
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo
19.
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
 J.Button  Honda
kolo 17