Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

McNish věří, že Audi R15 vyhraje v Le Mans

McNish věří, že Audi R15 vyhraje v Le Mans

Nový vůz prý bude konkurenceschopný i bez účasti v Le Mans sériích.

Allan McNish tvrdí, že Audi dokáže se svým novým vozem R15 TDi navázat na úspěchy svého předchůdce, který vyhrál poslední tři ročníky závodu 24 hodin Le Mans, i když před slavným závodem odjede pouze jeden další závod.

Audi se kvůli celosvětové finanční krizi rozhodlo minimálně pro příští sezónu odstoupit ze seriálů Le Mans Series a American Le Mans Series, jediné dva závody, pro které Audi potvrdilo svou účast jsou 12 hodin v Sebringu a právě slavných 24 hodin Le Mans.

Hlavními protivníky Audi jsou vozy Peugeot 908 HDi-FAP, další z dieselových speciálů v poli. Vozy Peugeot v letošním roce na La Sarthe výkonnostně dominovaly, přesto se však na jejich domácí půdě nakonec radovali jejich konkurenti od Audi.

McNish věří, že nový vůz bude opět připraven peugeoty porazit a to nejen díky spolehlivosti, ale také rychlostně.

"Ještě jsem vůz neřídil, ale důvod, proč si myslím, že dokážeme vyhrát je ten, že jak znám Audi z vlastní zkušenosti, nikdy nic nedělá jen napůl.

Pokud závodí, tak jen s vozem, který se osvědčil spolehlivostí a výkonností. A ačkoliv vstupují do hry nová pravidla, která nám to značně stěžují kvůli ohledům na benzinové vozy a tak podobně, chceme udělat krok vpřed.

Pokud se podíváme na Peugeot, musíme udělat velký krok vpřed, protože mají náskok. Letos jsme je porazili díky lidskému faktoru, ale příští rok je budeme muset porazit díky vozu, protože už neudělají stejnou chybu podruhé."

Skot, který letos vyhrál ve slavné čtyřiadvacetihodinovce podruhé v životě přiznal, že je přirozeně zklamaný z toho, že si v příští sezóně moc nezazávodí, ale nemyslí si, že by to mělo nějaký negativní vliv na konkurenceschopnost Audi v Sebringu či Le Mans.

"V tuto chvíli jsou to jen dva závody. Bohužel jsme potvrdili, že se nezúčastníme Le Mans Series ani American Le Mans Series, což bylo překvapivé.

Ale řeknu vám, v Audi stále koluje závodnická krev a odhodlání i podpora tu je, jen menší, než tomu tak donedávna bylo.

Stále budeme na dvou největších závodech sportovních vozů a to s novým vozem, takže budeme bojovat."